Kateri jezik pa vam vzbudi romantična čustva? Foto: Shutterstock
Kateri jezik pa vam vzbudi romantična čustva? Foto: Shutterstock

Več kot 6000 sodelujočih v spletni anketi platforme Babbel iz Združenega kraljestva, ZDA, Francije, Španije, Italije in Nemčije je nedavno odgovarjalo na vprašanja, povezana s tujimi jeziki, med njimi tudi na to, kateri jezik se jim zdi najbolj romantičen ali najprivlačnejši. Večina jih je, malce presenetljivo, odgovorila, da je to italijanščina, raziskavo povzema britanski časnik Daily Mail.

Podobno anketo je Babbel opravil že pred sedmimi leti – takrat je sicer sodelovalo precej več ljudi, 15.000 –, rezultati pa so bili popolnoma drugačni, saj je takrat velika večina vprašanih za najbolj romantičen jezik razglasila francoščino.

"Italijanski jezik ima določene značilnosti, ki so najbrž pritegnile ljudi," v pogovoru za Daily Mail ocenjuje eden od učiteljev tujih jezikov pri platformi Noël Wolf in dodaja: "Način govorjenja italijanskega jezika ima določeno muzikaličnost, kar je nekaterim ljudem privlačno."

V raziskavi pa anketirancev niso spraševali zgolj, kateri jezik je najprivlačnejši, ampak so jih prosili tudi, naj jezike povežejo z nekaterimi drugimi lastnostmi. Britanska angleščina je tako postala zmagovalka v "kategoriji" najvljudnejšega jezika, nemščina pa je bila razglašena za "najbolj neposreden jezik".

Ob tem poznavalci poudarjajo, da je ocenjevanje jezika s tovrstnimi kvalifikatorji precej nezanesljivo – kot piše francoska tiskovna agencija AFP, so lingvisti in psihologi s številnimi raziskavami v preteklosti že dokazali, da so pri takšnih ocenah bolj kot sam naglas oz. melodika jezika pomembni sociološki in kulturni dejavniki, torej vse drugo, kar z določenim jezikom ljudje povezujejo.