Adele je na Britih slavila že večkrat. Foto: Reuters
Adele je na Britih slavila že večkrat. Foto: Reuters

Nagrade za največje dosežke v britanski glasbeni zgodovini, ki jih bodo podelili 8. februarja v Londonu, bodo posebej zanimive. Organizatorji so se namreč odločili, da bodo opustili delitev nagrad po spolu. Tako bodo podeljene spolno nevtralne nagrade za domače in mednarodne glasbenike. Namesto najboljše britanske in mednarodne izvajalke oziroma izvajalca leta bodo izbrali le po enega zmagovalca v vsaki kategoriji.

Britanska zvezdnica Adele, ki od jeseni osvaja glasbene lestvice z novim albumom 30, se lahko pohvali z nominacijami v zelo pomembnih kategorijah, kot so najboljši album, najboljši izvajalec in najboljša pesem (za njen prvi singel Easy On Me). V prvih dveh kategorijah velja za njenega najhujšega nasprotnika Sam Fender.

Med nebritanskimi glasbeniki so za dve nagradi med drugim nominirani Doja Cat, Olivia Rodrigo, Billie Eilish in Lil Nas X. Peta nominirana v kategoriji za najboljšega izvajalca je Taylor Swift. Izbrali bodo tudi najboljše po posameznih zvrsteh – za alternativo oziroma rock, hip-hop oziroma rap, plesno glasbo in pop/R'n'B.