Ob strani mu je stal tudi mož David Furnish. Foto: AP
Ob strani mu je stal tudi mož David Furnish. Foto: AP

Zvezdnik Elton John je prvič po letu 1998 nastopil v Beli hiši – takrat je v čast britanskega premierja Tonyja Blaira oder zavzel s Steviejem Wonderjem. Večer je pevec, ki je trenutno na poslovilni turneji, otvoril s pesmijo Your Song. 2000 gostov je navdušil še z drugimi glasbenimi uspešnicami, kot sta Rocket Man in Tiny Dancer.

Biden in njegova žena Jill sta sicer velika oboževalca pevčeve glasbe – ameriški voditelj je pesem Crocodile Rock pel svojim otrokom. Foto: AP
Biden in njegova žena Jill sta sicer velika oboževalca pevčeve glasbe – ameriški voditelj je pesem Crocodile Rock pel svojim otrokom. Foto: AP

Tako se je poklonil prisotnim "vsakdanjim ustvarjalcem zgodovine in junakom", kot so učitelji, medicinske sestre in zagovorniki skupnosti LGBTQ+, med občinstvom sta bili sicer tudi nekdanja prva dama Laura Bush in aktivistka Malala Yousafzai. Na njegovo presenečenje pa je bila prireditev namenjena tudi njemu, poroča AP.

Po koncu koncerta je 75-letnemu britanskemu glasbeniku, ki se lahko pohvali z več kot 50 let dolgo kariero, ameriški predsednik Joe Biden namreč namenil nagrado National Humanities Medal. S tem je počastil "njegov aktivizem, moč njegove glasbe ter njegovo vsesplošno dobroto in prijaznost". Poimenoval ga je "val pravice, po katerem se hrepeni, in ko ta pride, se upanje in zgodovina rimata".

S tem je citiral pesnitev irskega pesnika Seamusa Heaneyja, tudi sam večer je nosil ime A Night When Hope and History Rhyme (noč, ko se upanje in zgodovina rimata). Biden meni, da je grammyjevec pripomogel tudi k temu, da so se ljudje začeli boriti za pravico.

"Ne vem, kaj naj rečem. Ne znam dobro sprejeti pohvale," je dejal John in dodal, da je čudovito biti med toliko junaki, ki delajo v prvih bojnih vrstah, in ljudmi, ki so pomagali njegovi neprofitni organizaciji Elton John AIDS Foundation. Z njo želi podpirati inovativno preprečevanje virusa HIV in izobraževalne programe ter pomagati tistim, ki živijo z virusom HIV.