Izrael naj bi na letošnji Evroviziji zastopala Noa Kirel. Foto: AP
Izrael naj bi na letošnji Evroviziji zastopala Noa Kirel. Foto: AP

Generalni direktor EBU-ja Noel Curran je v pismu Netanjahuju izrazil zaskrbljenost predvsem zaradi nedavnih izjav ministra za komunikacije Šloma Karhija, ki je zagrozil s privatizacijo oziroma spreminjanjem javne radiotelevizije KAN.

"Ne nameravamo zapreti KAN-a, vendar javnost ne bi smela financirati programa javne radiotelevizije v državi, ki verjame v prosti trg in konkurenco. Imate ugledne oddaje in dobre programe, tekmujte na prostem trgu," je novinarju javne radiotelevizije na volilno noč dejal Šlomo Karhi iz Netanjahujeve stranke Likud. Podobne izjave je sicer po poročanju Haretza podal že večkrat v zadnjih letih.

"Verjamemo, da bo nova vlada zaščitila neodvisnost KAN-a in mu omogočila, da še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo v demokratični družbi," je Curran v pismu zdaj sporočil Netanjahuju.

Nova vlada Benjamina Netanjahuja je nakazala, da želi spremeniti delovanje javne radiotelevizije KAN. Foto: Reuters
Nova vlada Benjamina Netanjahuja je nakazala, da želi spremeniti delovanje javne radiotelevizije KAN. Foto: Reuters

Brez javne radiotelevizije ni Evrovizije

Ukinitev javne radiotelevizije bi Izraelu onemogočila sodelovanje na Evroviziji. "Brez delujočega novičarskega programa KAN ne bi več izpolnjeval zaveze izpolnjevanja programa javnega medija, kar bi postavilo pod vprašaj njegovo upravičenost do članstva v EBU-ju in možnost sodelovanja na večjih prireditvah, kot je Evrovizija," je v pismu zdaj posvaril direktor EBU-ja.

Na prireditvi v Liverpoolu maja letos naj bi Izrael sicer zastopala 21-letna pevka Noa Kirel, ki trenutno pripravlja pesem za nastop.

Karhi: Zavezan sem izraelski javnosti, in ne tujim organom

Na pismo EBU-ja se je medtem že odzval komunikacijski minister Karhi, ki je dejal, da so "državljani Izraela izvolili desničarsko vlado za izvajanje liberalne gospodarske agende tudi na medijskem trgu", in poudaril, da je "zavezan izraelski javnosti, in ne tujim organom". Vendar bodo kljub temu "našli rešitev, ki bo uravnotežila kulturni izraz Izraela, ki ga želijo prenesti na medijski trg", njegovo izjavo povzema izraelska spletna stran i24news.

Javno radiotelevizijo KAN so v Izraelu ustanovili leta 2017. Trenutno je za Kanalom 12 in Kanalom 13 tretja največja medijska hiša v državi. Kot piše EBU, je izraelska vlada že leta 2017 nameravala ukiniti novičarski del KAN-a, vendar so načrte spremenili, saj je bila javna radiotelevizija pogoj za organizacijo tekmovanja Evrovizije leta 2019.