Joker Out v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer je RTV Slovenija predstavila načrte za slovensko udeležbo na Evroviziji maja prihodnje leto. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
Joker Out v ljubljanskem botaničnem vrtu, kjer je RTV Slovenija predstavila načrte za slovensko udeležbo na Evroviziji maja prihodnje leto. Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

RTV Slovenija se je odločila za malo drugačen pristop k izboru izvajalcev, ki nas bodo zastopali na Evroviziji. Prednost je dala uspešnim, preverjenim in kakovostnim glasbenim izvajalcem in na internem izboru izbrala "najbolj vročo domačo zasedbo ta hip" - Joker Out. Kot je na konferenci povedal frontmen zasedbe, Bojan Cvjetićanin, so že začeli pripravljati pesem za Emo, ko je prišla ponudba, da jo "preskočijo" in se podajo naravnost v Liverpool. "Bila je ponudba, ki je nismo mogli zavrniti," je dejal. "Že pred leti smo se pogovarjali o Evroviziji, a smo čakali pravi trenutek, ki je očitno zdaj," pa je razložil Kris Guštin. Člani zasedbe so sicer prepričani, da Evrovizija že dolgo ni več žanrsko opredeljena ali omejena, zato verjamejo v svoj uspeh.

Čeprav so rockovska zasedba, ne želijo, da jih primerjajo z evrovizijskimi zmagovalci izpred dveh let, zasedbo Måneskin, poudarjajo. "Mi bomo Joker Out – takšni, kot smo tu, bomo tudi tam," pravi Cvjetićanin.

Že zdaj imajo izbrano skladbo, nimajo pa še besedila. So se pa odločili, da bo ta gotovo v slovenskem jeziku. "Zbiramo predloge, lahko v komentarje napišete iztočnice in bomo izbrali kakšne besede," v šali doda Jan Peteh. "Predstavljamo Slovenijo. Najboljše se izražamo v slovenščini, najbolj bo pristno, o tem sploh ni bilo nikoli dvoma," je dodal Cvjetićanin.

Že v soboto se odpravljajo v Hamburg, kjer bodo posneli tako evrovizijsko skladbo kot še nekaj angleških različic že obstoječih pesmi. Za studio v Hamburgu so se odločili na predlog producenta Todda Burka iz Los Angelesa, s katerim sodelujejo že od svojega drugega albuma. Kot je pojasnil Cvjetićanin, jim je dal seznam 10 evropskih studiev, ki ustrezajo njegovim standardom, na koncu pa so izbrali Hamburg.

Pesem bo premierno predvajana 4. februarja, dan pozneje pa bo predstavljen tudi videospot. Kakšna bo tema videa, še ni jasno, so pa odločeni, da "naredijo dober videospot". "Če bo slab, bomo pa naredili novega," doda Cvjetićanin.

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Vardjan: Odločili smo se, da potegnemo Jokerja iz rokava

Odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV Slovenija, Vanja Vardjan, je o izboru dejal, da so se odločili "za preverjeno in uspešno obliko izbora nacionalnega predstavnika na Pesmi Evrovizije". Kot je navedel, so letos tak izbor uporabili v kar 12 državah, med drugim v Avstriji, Azerbajdžanu, Belgiji, na Cipru, v Grčiji, na Nizozemskem, v Švici in Veliki Britaniji. "Izbrali smo skupino Joker Out, ki so po Magnificu ter skupinah Siddharta in Big Foot Mama znova združili Slovenijo na področju kakovostne popularne glasbe in to glasbo približali najširšemu občinstvu. Kakovost in priljubljenost sta tisto, kar smo iskali in našli. Skratka, odločili smo se, da za Pesem Evrovizije potegnemo Jokerja iz rokava," je sklenil.

Kot je znano, se je letošnja Evrovizija končala s premočno zmago ukrajinske zasedbe Kaluš Orkestra, a so se pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) zaradi razmer v Ukrajini odločili, da bo tekmovanje prihodnje leto gostila drugouvrščena država, Združeno kraljestvo.

Evrovizijska karavana bo tako na začetku maja prihodnje leto zasedla domače mesto Beatlov, Liverpool. Med 37 državami, ki so potrdile udeležbo, je tudi Slovenija.

Slovenijo bo v Liverpoolu zastopala zasedba Joker Out