Kdo bo maja odpotoval na Dansko? Foto: EMA 2014
Kdo bo maja odpotoval na Dansko? Foto: EMA 2014
1. Omar Naber - I won't give up
2. Nermin Puškar & Samuel Lucas - Masquerade
3. Bilbi - TO NI BLUES
4. Nude - It's gonna be OK!
5. Rudi Bučar & Elevators - Tja
6. Tinkara Kovač - Spet/Round and Round
7. Muff - Let me be (myself)
Za koga boste glasovali? Foto: EMA 2014
Maja Keuc
Na Emi 2014 bo nastopila tudi Maja Keuc, ki je Slovenijo s skladbo Matjaža in Urše Vlašič (No One) zastopala na Evroviziji leta 2011. V predizboru se je uvrstila na tretje mesto, v finalu pa na 13.! Foto: EPA
Ula Furlan
Skozi večer nas bo vodila Ula Furlan. Foto: Žiga Culiberg
Hannah
Lani nas je na Evroviziji s skladbo Straight Into Love zastopala Hannah. Foto: MMC RTV SLO
Danska
Maja bo Köbenhavn zaživel v evrovizijskem duhu po zaslugi Emmelie de Forest in njene skladbe Only Teardrops. Foto: EPA
Slovenija bo na velikem evrovizijskem odru maja nastopila v drugem delu drugega polfinala. V družbi Makedonije, Finske, Irske, Romunije, Belorusije in Grčije. Foto: eurovision.tv

Izbor Ema bo, kot je že znano, vodila Ula Furlan, ki je o tekmovanju spregovorila tudi v MMC-jevi spletni klepetalnici. Kot gostja bo nastopila Maja Keuc, ki je Slovenijo s skladbo Matjaža in Urše Vlašič (No One) zastopala na Evroviziji leta 2011.

Neposredni prenos boste lahko od 20. ure spremljali na 1. programu TV Slovenija, TV Maribor, Valu 202, Radiu Koper, Radiu Maribor in na MMC-ju!

Sedem izvajalcev, ki jih je izbrala predizborna komisija - sestavljali so jo vodja projekta Ema in Pesem Evrovizije 2014 Miša Molk, glasbenica in učiteljica petja Darja Švajger ter radijski glasbeni urednik, glasbenik in producent Andrea F. - pa bo takrat upalo, da jim bo uspelo iti po njenih stopinjah in zastopati Slovenijo na evrovizijskem tekmovanju. Komu bo uspelo?

Izbor bomo v živo spremljali na MMC-ju s pomočjo posebne aplikacije Scribble.

Tekmovalni večer bo odprl Omar
Po zmagi na prvi Emi, ki se je je udeležil, in dveh vrnitvah na izbor se Omar Naber skoraj deset let po odhodu na Evrovizijo vrača na oder Eme s pesmijo I won't give up. Skladbo bo glasbenik zapel v angleščini, saj, kot je razkril v intervjuju za MMC pred Emo, misli, da je to dobro. O samem nastopu je Omar skrivnosten, o skladbi pa je dejal: "Melodija bo zelo v mojem slogu. Zelo dinamična. Ima razpona dve oktavi, tako da se bom spet razpočil, ampak to se mi zdi dobro. Ti imaš na voljo tri minute, da pokažeš, kaj znaš in zmoreš. Meni se to zdi edino pravilno, da v treh minutah pokažeš čim več."

Prvič na Emi - moški duet
Samuel Lucas bo z Nerminom Puškarjem občinstvu predstavil pesem Masquerade, ki jo bosta zapela v angleščini. "Glasba bo zelo moderna. Dubstep, prilagojen popu, ki ga poznamo na našem območju. Malo ima 'naš' melos, toda hkrati je precej svetovno usmerjen. Najin največji izziv bo prav v petju, ker imava precej podobna glasova in bova morala ljudi na določene trenutke opozoriti, kdo pravzaprav poje. Ampak to ima tudi svoj čar. Mislim, da bodo ljudje zelo dobro sprejeli skladbo," je dejal Puškar. Tako Lucas, ki se drugič vrača na Emo, kot Puškar priznavata, da si želita zmage: "Vem, da si vsak izvajalec to želi, čeprav ne priznajo. Primarna stvar nastopa na Emi je opraviti zelo dober nastop, s katerim bova prepričala ljudi, in pustiti lepo zgodbo za seboj," je dejal Samuel. Sarajevčan pa je dodal: "Pričakujem žur. Če pa potujeva pozneje na Evrovizijo, pa bo žur veliko večji."

Bilbi: Zelo bo napeto in zanimivo
"Želim si dobrega nastopa in predstaviti pesem, ki mi veliko pomeni," je pred nastopom dejala Bilbi (alias Maja Pihler Stermecki), ki stavi na skladbo TO NI BLUES, zapela pa jo bo v slovenščini. "Pesem nosi posebno energijo in ta energija se na neki način da izraziti samo v slovenščini, ker na rahlo ošvrkne trenuten položaj, v katerem je Slovenija. Brez vsaj nekaj slovenskih besed ne bi bilo pravilno, zato sem se odločila, da bo tudi to del koncepta." Kakšna pa so Bilbijina pričakovanja: "Zelo bom klišejska: pomembno je sodelovati. Izbrani smo bili izmed veliko kakovostnih skladb in že to je uspeh. Glede na to, da nismo pisali pesmi za Emo, sem bila vesela klica in pozneje novice, da smo se uvrstili med sedem finalistov. Slovenija ima veliko kakovostnih izvajalcev in mislim, da bo letošnja Ema ena izmed kakovostnejših. Veseli smo, da smo zraven. Smo v izjemni družbi."

Nude že petič na Emi
Med letoma 1999 in 2007 je skupina na izboru nastopila štirikrat, a ni nikoli zmagala. Tokrat se vračajo s pesmijo It's gonna be OK! Za letošnjo Emo so pripravili pesem, ki bo nadgradnja zvoka z zadnjega albuma Vzpon LCD-generacije oz. prvega dela trilogije, ki je izšel oktobra z naslovom Analogna ljubezen. "Besedilo bo najverjetneje v angleščini," je dejal v pogovoru za MMC bobnar Gaber Marolt. "Za nas kot skupino je nastop na Emi vedno pomenil dobro promocijo," je dodal Marolt, pevec Boštjan Dermol pa pričakuje en dober in zanimiv večer.

Rudi Bučar in Elevators s pesmijo Tja
Rudi Bučar se drugič vrača na Emo - tudi tokrat v družbi. Potem ko mu je leta 2009 na odru Eme delala družbo Alya, mu bodo letos člani skupine Elevators, s katerimi bo predstavil pesem Tja. "Zvok je mešanica vintagea - stara šola rokenrola - in modernega pristopa. Je energična skladba. Ne glede na to, da sem jaz avtor, je bilo jasno, da bo skladba zavila v smer in zvok Elevatorsov. To sem si tudi želel," je dejal Bučar v pogovoru za MMC, ki je spregovoril tudi o pričakovanjih. "Malo se že ponavljam s tem, ampak takšen sem: pričakovanja ne prinašajo dobre energije. Želje pa. To pa je, da bi skladba prišla med ljudi."

Tinkara se vrača s flavto
Tinkara Kovač se četrtič vrača na Emo, na izbor prihaja s pesmijo Spet/Round and Round, o kateri pa pred tekmovanjem ni smela veliko povedati. "Ne smemo veliko govoriti (smeh). Je angažirana. Govori o današnjem stanju duha in ima v primerjavi s skladbo Mars in Venera več festivalskih atributov," pravi Primorka, ki bo na odru nastopila s flavto. Kakšna pa so pričakovanja: "Pričakujem, da bomo imeli en lep večer s kolegi glasbeniki, s katerimi se tako ali tako poznamo in vzajemno spoštujemo, in da bo občinstvo sprejelo skladbe za svoje, da se bodo že naslednji dan začele predvajati na njihovih predvajalnikih glasbe in da bodo prav tako radijski uredniki zavohali, ko bo zadišalo po novih radijskih uspešnicah."

Krstni nastop skupine Muff
Skupina, ki je do zdaj polnila svoj avtorski repertoar v slovenskem jeziku, je za Emo pripravila pesem Let me be (myself), ki jo njeni člani bodo zapeli v angleščini: "Pesem govori o posamezniku, ki ob poplavi trendov in moralni krizi družbe skuša ohraniti svoj pravi jaz. Skladba pravi, da je sprejemanje drugačnosti prava pot naprej." Njihov cilj je predstavitev pesmi in zabava. " Na Emo gledajo kot izhodišče, kjer se lahko predstavijo občinstvu, ki ga morda s svojo glasbo ne dosežejo. Pevka Senidah je priznala, da ima nekaj treme pred krstnim nastopom: "Jaz imam malo treme. To je prvič, da sem se sploh prijavila na kakšno tekmovanje. Že zato se moramo izkazati (smeh). Ampak mi gremo tja uživat, tako kot na vsak nastop. Samo da ga bomo na Emi malo bolj nadgradili."

Vabljeni k branju intervjujev z vsemi izvajalci na letošnji Emi, ki si sledijo po abecednem vrstnem redu:
- Bilbi,
- Muff,
- duet Nermin Puškar in Samuel Lucas,
- Nude,
- Omar Naber,
- Rudi Bučar in Elevators
- ter Tinkara Kovač.

Kako bo potekalo glasovanje?
Predstavnika za letošnjo Pesem Evrovizije bomo dobili po dveh krogih telefonskega glasovanja. Po predstavitvi vseh sedmih pesmi bo sledilo telefonsko glasovanje. Dve skladbi z najvišjima seštevkoma telefonskih glasov se bosta uvrstili v superfinale, v katerem se bosta predstavili še enkrat. Drugo telefonsko glasovanje bo nazadnje odločilo, kdo nas bo uradno zastopal na izboru za Pesem Evrovizije 2014 v Köbenhavnu na Danskem. Izbrani predstavnik bo nastopil v drugi polovici drugega predizbora, ki bo v četrtek, 8. maja 2014.

1. Omar Naber - I won't give up
2. Nermin Puškar & Samuel Lucas - Masquerade
3. Bilbi - TO NI BLUES
4. Nude - It's gonna be OK!
5. Rudi Bučar & Elevators - Tja
6. Tinkara Kovač - Spet/Round and Round
7. Muff - Let me be (myself)