Maja ima pri 22 letih jasno začrtano pot. Navzgor, le navzgor. Foto: MMC RTV SLO
Maja ima pri 22 letih jasno začrtano pot. Navzgor, le navzgor. Foto: MMC RTV SLO
Maja Keuc in Jonah Nilsson
Vsi njeni fantje so (bili) medijsko zanimivi - Tim Kores je član skupine In & Out, Anže Zalar je član plesne skupine Maestro in sin nekdanjega ministra, Jonah Nillson pa je glavni pevec švedske YouTube senzacije, tria Dirty Loops. Foto: MMC RTV SLO
Maja Keuc
Na družbenih omrežjih svoje oboževalce pridno obvešča o vseh novostih in doživetjih, tako glasbenih ... Foto: Facebook

Vem, da bo glasba tista, s katero se bom ukvarjala na kakršen koli način že. Najbolj uživam v ustvarjanju glasbe, pisanju pesmi, nastopanju, gradnji vizije, vsem skupaj.

Maja Keuc in Jonah Nilsson
... kot zasebnih. Foto: Facebook

Na Švedskem si želim ustvariti življenje, od tam začeti kariero, v Rotterdamu pa želim končati študij.

Maja Keuc
Od izdaje albuma Indigo so minila že več kot tri leta. Po obdobju učenja in šolanja je čas, da pokaže, kaj se je naučila. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Maja Keuc, Evrovizija
Pesem Vanilija, napisana pod taktirko zakoncev Vlašič, je na evrovizijskem odru postala No One. Se je še spomnite? Kaj pa Majine kovinske obleke? Foto: Reuters

V kratkem imam pomemben sestanek z menedžerjem, a ne bi rada veliko govorila o tem, ker je vse še površinsko. Kaže zelo pozitivno, bomo pa videli.

A le začasno, saj se zdi, da je Slovenija zanjo že dolgo premajhna. V domovino je znova, že petič ali šestič, prišla v družbi svojega fanta, člana glasbene zasedbe Dirty Loops Šveda Jonaha Nilssona, s katerim ne moreta skriti, da sta neločljiva. "Govorim že malo slovensko," pove povsem razločno v pravilni slovenščini Jonah in v isti sapi pohvali Majino švedščino. "Bova šla maja na Evrovizijo v Köbenhavn?" ga nato vpraša ona in se že strinjata, da bi bilo to zabavno doživetje.

Maja, slovenska predstavnica na Evroviziji v Düsseldorfu leta 2011, ko se je Slovenija končno prebila v finale, v katerem je nato zasedla 13. mesto, ne skriva svojih ambicij, ni je strah javno povedati, kaj si želi. Povsem je predana glasbi, a hkrati priznava, da ji je njene prve pesmi boleče poslušati. "Spremenila sem tehniko petja, pozabite na Christino Aguilero," napoveduje (še vedno) nasmejana Maja, ki bo svojo novo pesem, pospremljeno z velikimi upi, predstavila zvečer na Emi 2014. Bomo na odru gledali prihodnjo zvezdo svetovne glasbe?


Zdoma ste že toliko časa, da angleščina počasi postaja vaš prvi jezik ... Slišim, da včasih sploh ne najdete več slovenske besede?
Res je. Imam kar težave s hitrim menjavanjem jezikov, zato se mi res dogaja, da ne najdem kakšne slovenske besedo ali jo popačim, na kar nisem najbolj ponosna. Se pa trudim čim bolj in čim hitreje uporabljati možgane, haha.

Morda pa znate preveč jezikov ... Kako je z vašo švedščino in nizozemščino?
Švedski jezik se učim, in ko sem na Švedskem, govorim švedsko ali angleško. Švedsko se lahko sporazumevam, ne govorim pa še povsem tekoče. Pouk v Rotterdamu sem imela v angleščini, in ko pridem domov v Slovenijo, včasih res ne najdem besed za tiste izraze, ki sem se jih tam naučila, včasih jih preprosto ne znam prevesti v slovenščino.

Štajerščina bo pa ostala.
Da, štajerščina bo vedno ostala, nje se ne morem znebiti, haha.

Nizozemsko ste se tudi učili?
Ne. Ta jezik mi nikoli ni bil blizu, hkrati pa je na študiju pouk ves čas potekal v angleščini, tako da se je niti nisem bila prisiljena naučiti. Nekaj besed seveda poznam, a daleč od tega, da bi lahko rekla, da razumem ta jezik.

Od kod ste zdaj prišli v Ljubljano (pogovarjali smo se v petek, 7. 3., op. a.)? Iz Rotterdama, kjer študirate, ali iz Stockholma, kjer trenutno živite?
Iz Svečine, ki je moj slovenski dom. Predtem pa sem bila na Švedskem, tam živim zdaj štiri mesece.

In kaj počnete v Stockholmu, od koder prihaja vaš fant Jonah?
Delam glasbo, sodelujem z različnimi producenti, pišem glasbo tudi za tuji trg. Imam ločene stvari. Na Švedskem si želim ustvariti življenje, od tam začeti kariero, v Rotterdamu pa želim končati študij. Upam pa, da bom lahko z Erazmusovo izmenjavo tretje leto študija končala na Švedskem. V Slovenijo se tudi vračam, malo na nastope, malo na počitnice. Sem zelo vesela, da lahko svoj novi izdelek, ki sem ga pripravljala na severu, premierno predstavim v domovini.

Pa ste posneli kakšne skladbe tudi za švedski trg, ste se tam že predstavili?
Ne delam kariere na Švedskem, osredotočam se na Evropo, na ves svet. Seveda je do tam še dolga pot, zdaj smo v delovnem procesu, do tja pa bomo morda nekoč prišli.

Vaš cilj je torej osvojiti svet?
Zdaj, ko sem še mlada, bom še delala na tem. Sem tak človek, da si ne želim na stara leta očitati, da nisem vsega preizkusila. Če imam možnost - zakaj pa ne? Konec koncev sem si to želela vse življenje in vem, da bo glasba tista, s katero se bom ukvarjala na kakršen koli način že. Najbolj uživam v ustvarjanju glasbe, pisanju pesmi, nastopanju, gradnji vizije, vsem skupaj. Rada delam za druge - pa tudi zase.

Kakšen pa je glasbeni posel na Švedskem?
Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem se navadila na novo okolje. Odnos je zelo profesionalen, zelo "fair". Lahko sem samo srečna, da sem dobila to priložnost in da se lahko učim od najboljših. Res sem lačna znanja in vsega, kar lahko potegnem iz šolanja in tega, da se dejansko udejstvujem v stvari, v kateri želim zgraditi kariero.

Imate še glasbeno skupino, ki ste jo oblikovali kmalu po prihodu v Rotterdam?
Ne, tisto je bilo bolj za šolske potrebe, zdaj sem spet solo in bom tudi ostala.

Na Emi boste predstavili novo skladbo. To je torej prvi singel v vašem "novem" življenju?
Da. Vidim ga kot nov začetek.

In ko poslušate vaše prejšnje pesmi ...
... me malo boli srce. Ponosna sem na to, kar sem naredila glede na svoja leta in izkušnje. Zdi se mi, da so me ta leta, ki sem jih preživela pri ustvarjanju in predstavljanju glasbe v Sloveniji, izoblikovala, da sem danes zelo blizu tega, kar mislim, da je pri meni unikatno in v čemer se najbolje počutim in na čemer želim graditi naprej.

Način petja ste spremenili?
Aha, aha. 'No Christina Aguilera anymore!' (Nič več Christine Aguilera, op. a.) Veliko sem delala na dinamiki, tehniki in skušala ugotoviti, kje in kako moj glas najbolje zveni.

So vas v tujini kdaj zaradi tega kritizirali?
Ne, ne, v tujini nikoli. Sama, ko sem pela v različnih skupinah in žanrih, sem oblikovala zvok, ob katerem takoj veš, da je to Maja Keuc in da je to petje, v katerem najbolje zvenim in se tudi najbolje počutim.

Torej ste zdaj, ko gledate nazaj, hvaležni sami sebi, da ste hitro zapustili varno domače okolje, v katerem bi bili ves čas obdani z istimi ljudmi, tudi v glasbenem smislu, in šli naprej?
Takrat se mi je v glavi kar nekako narisala prihodnost za deset let vnaprej in zazdelo se mi je, da ne bom mogla delati tistega, kar si želim, in od tega živeti. Verjetno bi morala biti v tem primeru glasba le moj hobi. Zavedala sem se tudi, da se moram še ogromno naučiti, zato sem se odločila, da je čas, da grem naprej s svojim življenjem.

Zgodba s skupino Xequtifz še traja?
Še sodelujemo občasno, ko sem jim lahko pridružim. Nastopajo pa tudi brez mene, imajo dve odlični pevki, Katjo in Aleksandro.

Kako danes gledate na Evrovizijo? Ste jo "prerasli" in vam bo morda znova zanimiva čez deset let? Ali vam nekje v glavi še ostaja izziv?
V tem trenutku se ne čutim pripravljeno, da bi šla znova na ta oder, tudi konceptualno se ne vidim na njem. Nikoli pa ne reci nikoli. Vseeno je bila to zelo lepa izkušnja zame, ki mi je odprla tudi ogromno poslovnih možnosti. Ne vem, kaj se bo zgodilo, pri meni so zadeve vedno zelo nepredvidljive.

V razpravah, ali naj Slovenija letos sploh nastopa na Evroviziji, je kar nekaj ljudi zapisalo: "Pa pošljimo Majo Keuc, bo vsaj spodoben nastop in uvrstitev ..."
To je lepo slišati, lepo je vedeti, da imaš podporo ljudi. Je pa tudi res, da to ni nikakršna popotnica za dobro uvrstitev, je zelo dvorezen meč iti dvakrat na Evrovizijo.

Nazaj k "prenovljeni" Maji. Kakšen slog ste ubrali, kakšen je novi singel?
Naslov je Close To You ...

Torej pojete le še v angleščini?
Za potrebe trga - da, to je nuja. Morda bomo kdaj naredili tudi slovensko različico pesmi, a zdaj nas je malo čas prehitel. Pesem bo čisto drugačna, kar se do zdaj slišali od mene, je tudi neka popotnica za prihodnost. Celotno pesem sem naredila s producentko Mario Marcus, s katero sva se odlično ujeli in super delali. Tudi Jonah je malo pomagal. Delali smo trdo. Ni komad na prvo žogo, ampak ga je treba poslušati dvakrat, trikrat. Ima nekaj elementov, ki gredo hitro v uho, nekatere pa je treba malo "prežvečiti".

Kako naprej?
Bomo videli. Za zdaj so zadeve tako odprte, da se lahko razvijejo zelo dobro ali pa povsem v drugo smer. Ko se bom vrnila na Švedsko, bom videla, kje smo. V kratkem imam pomemben sestanek z menedžerjem, a ne bi rada veliko govorila o tem, ker je vse še površinsko. Kaže zelo pozitivno, bomo pa videli. Ne verjamem ničemer, dokler se stvari dejansko ne zgodijo.

Ne moremo mimo sobotne Eme. Menite, da mora biti Slovenija vsako leto del tega šova ali ne bi bilo škode, da bi kdaj dogodek tudi izpustili in raje temeljito pripravili en res odličen nastop?
'Fajn' je, da je Slovenija med udeleženkami, sem pa vedno malo skeptična glede priprav, ker je to vse zadnji hip, na tak način pa je zelo težko hitro uresničiti vse zamisli. Sem pa vesela, ker so imeli letošnji izvajalci pesmi že prej pripravljene, tako da jih vsaj oni niso na hitro popravljali.

V spodnjem videoposnetku si oglejte tudi pogovor Davida Urankarja z Majo Keuc, ki je bila gostja petkove oddaje Dobro jutro.

Vem, da bo glasba tista, s katero se bom ukvarjala na kakršen koli način že. Najbolj uživam v ustvarjanju glasbe, pisanju pesmi, nastopanju, gradnji vizije, vsem skupaj.

Na Švedskem si želim ustvariti življenje, od tam začeti kariero, v Rotterdamu pa želim končati študij.

V kratkem imam pomemben sestanek z menedžerjem, a ne bi rada veliko govorila o tem, ker je vse še površinsko. Kaže zelo pozitivno, bomo pa videli.

Maja Keuc znova v Sloveniji
Maja Keuc znova v Sloveniji