Okustični ‒ Metulji plešejo

GLASBA: Mate Bro, Karin Zemljič
BESEDILO: Mate Bro
ARANŽMA: Mate Bro

Okustični zato, pravi Mate Brodar, "ker že ime samo ponuja odprto možnost sprehajanja med žanri". Okustični zato, ker verjamejo, da je "vse dovoljeno, dokler je okusno". Okustični zato, ker glasbeno ustvarjanje s tremi glasovi ponuja nove poti, nove igre, nova srečanja: alkimija treh svetov v novega.

Tako Mate kot Karin že imata izkušnje z Evrovizijo. Foto: David Lotrič Banović
Tako Mate kot Karin že imata izkušnje z Evrovizijo. Foto: David Lotrič Banović

Ni naključje, da vsi trije ljubijo džez: Jadranka Juras se je po umiku iz popscene usmerila v klasiko in presenetila z albumom džezovskih standardov Paris Honey, Mate Brodar se je po sodelovanju z Magnificom pa po uspehu fenomena dua Da Phenomena (projekt, v katerem je združil moči z Anžetom Langusom Petrovićem) nalezel jamajških ritmov in s projektom BRO ustvaril dva albuma. Stal pa je tudi že na evrovizijskem odru, ko je bil del spremljevalnih pevcev Sester leta 2002 (poleg njega sta ekipo spremljevalnih pevcev dopolnjevala še Jurasova in Langus Petrović). "Od takrat se mi je marsikaj zgodilo. Iz tega je izhajalo, da sem lahko nastopal štiri, pet let z Magnificom, potem z Da Phenomena, in videti je, da ta 'pljusk' še traja," je pokomentiral pečat, ki ga je nanj pustil nastop na Evroviziji leta 2002 Mate.

Karin Zemljič je po študiju džezovskega petja v Celovcu kot spremljevalna vokalistka trikrat nastopila na Evroviziji (z Maraayo, ManuEllo in Leo Sirk). "Nikoli nisem stala na evrovizijskem odru. Vedno sem bila spremljevalna vokalistka, ki ni bila na odru. Kar mi je predstavljalo prednost, saj sem se lahko posvetila svojemu primarnemu delu ‒ petju. Brez plesa," je svoje evrovizijske izkušnje pokomentirala Karin v oddaji #EMA. Glasbenica je sodelovala v projektih z Big Bandom RTV Slovenija (Funkcognito), posnela album z mednarodno zasedbo Flozell. Za vse tri je sodelovanje korak naprej, v odprt prostor raziskovanja, tako kot cesta v neznano, po kateri se peljejo v novem videospotu, ki mimogrede, omenjeno atmosfero stanja duha naše dežele obarva v veliko.

Spodaj si lahko pogledate gostovanje dua Okustični v spletni oddaji #EMA, v kateri boste lahko spoznali vseh 10 izvajalcev.

#EMA: Okustični