Joker Out – Carpe Diem

Luč sveta sta končno ugledali zvočna in vizualna podoba pesmi Carpe Diem. Člani skupine Joker Out – Bojan Cvjetićanin (vokal, kitara), Kris Guštin (kitara), Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas) in Jure Maček (bobni) – so jo premierno predstavili v oddaji Misija Liverpool, ki jo je vodila Miša Molk.

Čeprav je po besedah Jordana pritisk prisoten in si nikogar ne želijo razočarati, je Guštin zagotovil, da so s pesmijo naredili nekaj "povsem svojega, simbiozo prvih dveh plošč – mladostne energije s prve ter temnejšega in zrelega ambienta z druge". Po njegovem mnenju recepta za dobro pesem ni, pomembno je le to, da so "naredili to, kar je bilo njim všeč".

Riddle: Opinion Poll - Ali vam je všeč pesem Carpe Diem, s katero bodo Joker Out Slovenijo predstavljali na Evroviziji?

Pesem Carpe Diem naj bi bila tako klic vsem, ki vedo, da je življenje več kot le to, kar vidimo na prvi pogled. Plesna himna je odraz celoletnega koncertiranja in uživanja v življenju članov skupine. Sporočilo je preprosto: s čimer koli te življenje sooči, sta glasba in ples vedno pravi odgovor.

Joker Out - Carpe Diem

glasba in aranžma in izvedba: Bojan Cvjetićanin, Kris Guštin, Jan Peteh, Jure Maček, Nace Jordan
besedilo: Bojan Cvjetićanin
producenta: Žarko Pak in Todd Burke

Skladbo, ki z refrenom, ki gre hitro v uho, poudarja pomembnost reka: užij dan, so sicer decembra posneli v Hamburgu. "Iščemo nekaj hitro prepoznavnega in vznemirljivega, kar ne spominja na nič iz preteklosti, kaj tujega ali prisiljenega," je pojasnil producent Todd Burke, ki je poleg Žareta Paka, sodeloval pri projektu. Videospot so sicer v opuščenem hotelu Stol v Kamniku in ljubljanskem hotelu Union posneli pod taktirko Marka Pirca in Bonina Englarja.

Joker Out o Evroviziji

Pesem Carpe Diem bodo člani skupine na Evroviziji izvedli v slovenščini. "Ko smo pripravljali to pesem, smo si morali govoriti: “Ne razmišljati o Evroviziji, dajmo samo narediti hudo pesem, ki nam bo všeč. Nismo hoteli stopiti iz svoje kože, ker potem to ne bi bili več mi, ne bi bilo več iskreno," je v intervjuju za MMC povedal Peteh. In dodal: "S svojo interpretacijo in nastopom verjetno želimo prevesti slovenščino v neki univerzalen jezik plesa in zabave, ki ga vse države razumejo." "Rad bi Evropejcem predstavil, kaj pomeni shagadelic rock’n’roll," pa je povedal Guštin.

Evrovizija bo velik korak za Joker Out, ki se ponašajo z nazivom najbolj prodajanega domačega glasbenega izvajalca leta 2022. "Je uresničitev otroških sanj," je priznal Cvjetićanin, ki je sanjal o nastopanju na odru, in dodal, da je to za skupino "končno neka neposredna popotnica do veliko količine ljudi, ki bodo slišali njihovo glasbo". Tudi za Mačka in Peteha je bila Evrovizija velik del otroštva, po njegovem mnenju pa pri njej ne gre samo za glasbo, ampak tudi spoznavanje kultur.

Sorodna novica Joker Out o pesmi Carpe Diem: "Nismo hoteli stopiti iz svoje kože, ker potem to ne bi bili več mi"

O zastopanju Slovenije na Evroviziji je Peteh dejal: "Mogoče je bila Evrovizija na našem “bucket listu”, pa se tega nismo zavedali, vsaj pri meni je tako. Je pa vsekakor ponudba, da gremo, za nas prišla ob pravem času. Nikoli prej v naši karieri ne bi bilo to umestno, zdaj pa je res popoln čas za to." Evrovizijski žreb je odločil, da bodo Joker Out s pesmijo Carpe Diem tekmovali v drugem polfinalu, ki bo 11. maja.

Snemanje skladbe v Hamburgu

Na odru tudi pretekli evrovizijski predstavniki

V oddaji Misija Liverpool so glavne zvezde večera zapele nekatere pretekle slovenske evrovizijske uspešnice. Za Samo ljubezen se jim je na odru pridružil Tomaž Mihelič, skladbo No One so odpeli skupaj z Majo Keuc – Amayo, z Nušo Derendo so združili moči za pesem Energy, odmevala je tudi skladba Disko, s katero se je lani na Evroviziji predstavila zasedba LPS – zapel je tudi Filip Vidušin.

V spremljevalnem programu je za popestritev poskrbela tudi kantavtorica Konstrakta, ki je leta 2022 na izboru za Pesem Evrovizije zastopala Srbijo.

Tomaž Mihelič in Joker Out – Samo ljubezen
Amaya in Joker Out – No one
Nuša Derenda in Joker Out - Energy
Filip Vidušin in Joker Out – Disko
Konstrakta – In Corpore Sano
Celotna oddaja Misija Liverpool