Veselje naših zahodnih sosedov po zmagi. Foto: Reuters
Veselje naših zahodnih sosedov po zmagi. Foto: Reuters

Italijani so se morali namreč zagovarjati zaradi pevčevega "sumljivega" sklanjanja nad mizo med čakanjem na izide glasovanja, saj so se nanje usuli očitki, da je bil tam kokain. Pevec je na novinarski konferenci zatrdil, da je kitarist razbil kozarec in da je pobiral ostanke. "Ne jemljem mamil," je zagotovil.

Sorodna novica Mamila na mizi Italije? Måneskin želijo "utišati govorice", opravili bodo test.

Glasbena zasedba je že takoj hotela opraviti test na mamila, a ji ga niso mogli organizirati, zato so se odločili, da ga bodo po vrnitvi v domovino. Doma so Måneskin pričakali navdušeni Italijani, ki so na tretjo evrovizijsko zmago čakali 31 let (od Tota Cotugna in Insieme: 1992 leta 1990), za dosežek pa je zasedbi in RAI-ju čestital tudi državni vrh.

EBU pregledal vse videoposnetke

Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki ima sedež v Ženevi, pa je zdaj sporočila, da je David testiranje na vsebnost mamil prostovoljno opravil danes. Izvid testa pa je bil negativen, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z EBU-ja.

Dodali so, da so temeljito preiskavo izvedli tudi sami in pregledali vse razpoložljive posnetke. Zagotovili, da "v zaodrju ni bilo nobenega uživanja mamil, in zadeva je končana". Izrazili so tudi obžalovanje, da so te "lažne novice" zasenčile izid tega tekmovanja.

Italija: Måneskin – Zitti E Buoni

Obtožbe o jemanju kokaina so sicer najglasneje odmevale v drugouvrščeni Franciji, kjer so o tej temi poročali tako rekoč vsi mediji, za stališče do tega pa so v nedeljski pogovorni oddaji povprašali celo zunanjega ministra: "Če je potreba, da opravijo test, bodo pač morali opraviti test," je diplomatsko odvrnil Jean-Yves Le Drian.

Sorodna novica Zmagal je rock! Po 31 letih so Måneskin Evrovizijo znova pripeljali v Italijo.

Na vrhu članici t. i. velikih pet

Italija je sicer pred leti za kar 13 let zapustila Evrovizijo zaradi slabih uvrstitev in se v cirkus vrnila šele leta 2011 kot članica velike peterice, ki ima prostor v finalu zagotovljen.

Italijanom so do letošnje zmage pomagali glasovi gledalk in gledalcev, saj so bili pred razdeljevanjem točk televotinga, po zgolj glasovih žirije, na tretjem mestu. "To nam pomeni največ. Ker, brez zamere do članov žirije, tisto, kar je všeč občinstvu, na koncu šteje največ, zanje igramo, oni pridejo na naše nastope," je dejala članica skupine Victoria De Angelis.

V Rotterdam iz San Rema

Sorodna novica "V Italiji rock ni bližnjica do uspeha"

Zgodba baskitaristke De Angelisove, kitarista Thomasa Raggija, bobnarja Ethana Torchia in uživanja kokaina obtoženega pevca Damiana Davida sega v gimnazijske čase in leto 2016. Ker so za prijavo na lokalno glasbeno tekmovanje mladih skupin Pulse potrebovali ime, so De Angelisovi (katere družinsko drevo sega na Dansko) naprtili nalogo, da navrže nekaj danskih besed. Nastal je Måneskin oz. mesečina.

Rockovska zasedba iz Rima je na domačih tleh zaslovela v televizijskem glasbenem šovu X Factor – šovu, iz katerega se največkrat rojevajo popzvezde. Na njem ni zmagala, toda vseeno je bila to za rokerje odskočna deska. S sporočilom, da je drugačnost popolnoma sprejemljiva, so prišli v Rotterdam, kamor jih je pripeljala zmaga na San Remu.