Evropa očitno na Disko ni zaplesala. Foto: EPA
Evropa očitno na Disko ni zaplesala. Foto: EPA

Slovenska skladba Disko je prepričala le glasbene poznavalce iz treh držav – hrvaška žirija jim je podelila 5 točk, moldavska in nizozemska pa po eno. Skupaj so torej osvojili 15 točk, s čimer so pristali na 17. mestu in bili tako zelo daleč od uvrstitve v sobotni finale.

Sorodna novica Zmagala je solidarnost: Ukrajina na krilih podpore Evropejcev osvojila Evrovizijo

Prepričljiva zmagovalka torkovega, torej "slovenskega" predizbora, je bila tudi končna zmagovalka. To je Ukrajina, saj je njihova zasedba Kalush Orchestra za skladbo Stefania skupaj prejela 331 točk in se kot prva uvrstila v finale. Sledile so ji Nizozemska, Grčija, Portugalska in Armenija. Na osmo, deveto in deseto mesto, ki je še vodilo v finale, so se uvrstile Moldavija, Švica in Islandija. Na nehvaležnem 11. mestu je pristala Hrvatica Mia Dimšić, v zadnji trojici pa sta bili poleg Slovenije še Bolgarija (29 točk) in Avstrija (42 točk).

Izidi v prvem predizboru

MestoDržavaIzvajalecPesemSkupaj
1.UkrajinaKalush OrchestraStefania (Стефанія)337
2.NizozemskaS10De Diepte221
3.GrčijaAmanda Georgiadi TenfjordDie Together211
4.PortugalskaMAROSaudade, Saudade208
5.ArmenijaRosa LinnSnap187
6.NorveškaSubwoolferGive That Wolf A Banana177
7.LitvaMonika LiuSentimentai159
8.MoldavijaZdob şi Zdub & Advahov BrothersTrenulețul154
9.ŠvicaMarius BearBoys Do Cry118
10.IslandijaSysturMeð Hækkandi Sól103
11.HrvaškaMia DimšićGuilty Pleasure75
12.AlbanijaRonela HajatiSekret58
13.DanskaREDDIThe Show55
14.LatvijaCiti ZēniEat Your Salad55
15.AvstrijaLUM!X feat. Pia MariaHalo

42

16.BolgarijaIntelligent Music ProjectIntention29
17.SlovenijaLPSDisko15

Slovenija: LPS – Disko

In kako je v prvem predizboru glasovala Slovenija? V telefonskem glasovanju smo največ točk dali Hrvaški, Ukrajini in Grčiji, strokovna komisija v sestavi Alenka Godec, Lucija Harum, Gaber Radojevič, Arne Međedović in Tilen Artač pa je najbolje ocenila Litvo, Nizozemsko in Hrvaško.

V drugem predizboru je zmagala Švedinja Cornelia Jakobs s pesmijo Hold Me Closer. Drugi je bil Avstralec Sheldon Riley, tretja pa srbska umetnica Konstrakta. Zanesljivo so se v finale uvrstile tudi Češka, Estonija in Poljska, na zadnjih dveh mestih, ki sta še zagotovili finalni nastop, pa sta bila Romunija in Azerbajdžan. Za las prekratki sta bili Makedonka Andrea in Ciprčanka Andromache.

V finalu je slovenska strokovna žirija največ točk, 12, podelila Italiji, slovenski gledalci pa so največ glasov namenili Srbiji.