Red X-mas Party je doživel svojo drugo ponovitev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Red X-mas Party je doživel svojo drugo ponovitev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ferry Corsten in Armin van Buuren
Za svojevrstno presenečenje sta poskrbela Corsten (levo) in van Buuren (desno), ko sta združila moči na odru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Še številnejše kot pretekle mesece je bilo poskrbljeno za animacijske vložke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tokratni Red X-mas Party je bil drugi po lanskem premiernem Red X-mas Partyju z Davidom Guetto in četrti v skupnem seštevku, saj sta lanski božični zabavi, ki jo je obiskala tudi Paris Hilton, sledila še Red Spring Party z Martinom Solveigom in Red Summer Party s Tiëstom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nizozemski konstanti na lestvici najboljših stotih didžejev, ki jo sestavijo glasovi bralcev revije DJ Mag, se je ob bok postavil prvi "pomočnik" noči in van Buurnov veliki prijatelj ter sotrpin v studiu Ferry Corsten. "Vedno začneva tako, da ničesar ne jemljeva preveč resno. Prideva v studio in se zabavava. Če ne narediva skladbe danes, ali pa, če nimava zamisli, če ne najdeva melodije, jo najdeva jutri ali naslednjič. Vse se vrti okoli zabave. V bistvu sva kot dva "piflarja" (smeh) in raziskujeva vso programsko opremo, ki jo imava na voljo. Vmes popijeva veliko kave. Na določeni točki nehava igrati z vsemi novimi vtičniki in najdeva melodijo. Od tam pa gre zelo hitro naprej," je pred prihodom za MMC dejal Corsten.

In prav tako sproščeno, kot je opisal njuno dolgoletno sodelovanje, sta tudi sinoči presenetila številne v dvorani, ko sta se za mešalno mizo pojavila skupaj. Roke, utrujene vseh van Buurnovih pozivov k dvigovanju med dvourno skrbno pripravljeno - na skrajni meji zrežiranega - avdiovizualno ekshibicijo trancea, so šle še višje. Plod sodelovanja preteklega poletja med nizozemskima zlatima fantoma trancea, ki se rada - predvsem Corsten - spogledujeta z drugimi žanri znotraj elektronike - Brute je brutalno udaril po dvorani Stožice. Brute je postal takoj himna, ki je zasenčila njun predhodni sanjski miks ritmov, zbranih v avdiozapisu Minack.

Na Red X-mas Partyju, ki je pod eno streho zvabil oba mojstra trancea, se je tako predstavil še en udarni duet - po lanskem trojnem presenečenju z Davidom Guetto, Afrojackom in ... Paris Hilton ter letošnjem z Martinom Solveigom in Lafailla.

Polnejše in večje
Dvorana se je v primerjavi z lansko zabavo z Guetto še bolj napolnila. Po podatkih organizatorja sta bila razprodana parter in VIP-tribuna. Malce bolj prehodna pa je bila tribuna, ki je povezovala oba razprodana prostora. Športni duh je zamenjal glasbeno-zabavljaškega že ob osmi uri, ko so se odprla vrata. Za uverturo je skrbel primorski kolektiv Ele7en. Ob mešanju pevsko-didžejskih sposobnosti Mitcha Crowna so se prve vrste parterja že lepo napolnile in pospremile temnopoltega ljubitelja r'n'b ritmov med elektronskimi bojevniki. MMC se je dogajanju pridružil ob nastopu kolektiva Dimitrija Vegasa & Like Mika.

Dvorana, odeta v rdečo barvo, kjer niso manjkali akrobatski plesalci ob odru in plesalke v perju med množico, je složno z njunima pritiskoma na gumbe, prepevala vsem dobro znane kitice How You Remind Me (Nickelback), Intergalactic (The Beastie Boys) ... temperatura pa se je dvignila ob hitu z YouTuba - You block me on facebook and now you're going to DIE. Občinstvo pa ni ostalo oropano niti predstavitve njunega najnovejšega sodelovanja z Lil Jonom - Madness, kjer sta se pošteno poglobila v dubstep učinke.

Osvežitve ob Jaz von D-ju
Razgiban set dueta in še eno učno uro van Buurna je v bolj umirjenem tempu povezal Jaz von D. Njegov nastop je bil priložnost za okrepitve pred nadaljevanjem večera. Prebijanje mimo obiskovalcev v parterju je bila sploh v prvi polovici precejšnja misija. Osvežitev pa se je gibala med dvema evroma za pollitrsko plastično stekleničko navadne vode do 2,50 za točeno 0,3-litrsko točeno pivo ... vse do petih evrov za mešanice žganja s priljubljenimi gaziranimi pijačami. Sicer pa so se priprave za dogodek začele že pred vhodom, o čemer so pričale številne prazne steklenice in plastenke.

Roke v zraku za van Buurna
Jaz von D je po dobri uri mizo prepustil van Buurnu.
Svoj set je - kot je v njegovi navadi zadnje čase - odprl s simfonijo Andrewa Rayela How Do I Know, kjer je svoje pevske sposobnosti izkazovala Jano. Občinstvo je na pobudo van Buurna dvignilo svoje roke proti stropu, kot da bi skušalo ujeti odmeve akordov klavirja in vokala. Zvok synthov, ki je zazibala v trans zbrane, so raztreščili van Buurnovi izstrelki po basu. Vaja se je stopnjevala med dveurnim nastopom, kjer so zbrani lahko poplesavali in prepevali ob nedavnih uspešnicah, kot so I'll Listen, We Are Here to Make Some Noise ... Bil pa je tudi večer "mashupov" ter večnih uspešnic, kot je In & Out of Love.

Van Buuren je še enkrat pokazal, da je nesporni kralj "loopov" in "chopsov", ki jih zna nadgraditi z basovno linijo. Mož, ki - kot je pokazal dokumentarni film A Year with Armin van Buuren - se bori z dvoreznim mečem: zasledovanja strasti v glasbi in ohranjanja zasebnega življenja, se je znova izkazal tudi za izjemnega perfekcionista. Vsaka njegova skladba je bila podkrepljena s premišljeno vizualizacijo. Kar niti ni tako veliko presenečenje, saj naj bi van Buurn med svojim nastopom sporočal svojim tehnikom, katero skladbo načrtuje zavrteti naslednjo. Še vedno pa ohranja vtis, da uživa tudi v tehnični strani svoje obrti, ko popolnoma ne izrablja gumba za sinhronizacijo. Počasi in vztrajno pa se pomika tudi proti "mainstreamu".

Zadnja beseda je, kot že omenjeno zgoraj, pripadla njegovemu prijatelju "v zločinu" Corstenu, ki je po utečeni poti pripeljal "rdečo nacijo" do novega jutra.

Več utrinkov pa si lahko ogledate v spodnjih (amaterskih) videih in fotogaleriji.