Solveig je sinoči prvič obiskal Slovenijo. In kot je v njegovi navadi, ni pozabil doma naglavnega traku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Solveig je sinoči prvič obiskal Slovenijo. In kot je v njegovi navadi, ni pozabil doma naglavnega traku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Martin Solveig
Pred meseci je po mešalni mizi skakala starleta Paris Hilton - takrat v Stožicah. Na Red spring partyju je to storil kar Solveig sam. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Martin Solveig
Med njegovim nastopom ni manjkalo športno obarvanih projekcij na velikem LED-zaslonu za njim. Glavni motiv pa je bil seveda Solveig sam. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mirela Korač in Lana Mahnič Jekoš
Na dogodku smo opazili tudi nekdanjo mis Universe Mirelo Korač in aktualno mis Slovenije Lano Mahnič Jekoš. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Martin Solveig
Polno Gospodarsko razstavišče se nikoli ni do konca napolnilo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gramophonedizie
Zadnji ritmi so sinoči pripadli Gramophonedizieju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Začetek prvomajskih počitnic so ljubitelji elektronskih ritmov lahko zajeli s polno žlico. Medtem ko so se nekateri odločili za Kanegro, spet drugi za "poslovenjeni" Pag, so tretji ostali kar v prestolnici in skoraj napolnili Gospodarsko razstavišče, natančneje Kupolo. Ta se je za en večer in zgodnje jutro naslednjega dne ovila v rdečo barvo in tako naznanila nadaljevanje zimske rdeče norije, ki jo je povzročil prihod Davida Guette, Afrojacka in najbolj izpostavljene plesalke večera - Paris Hilton, ki se je decembra povzpela kar na mešalno mizo in pokazala nekaj plesnih korakov sredi Stožic. Hkrati pa so dogodek organizatorji izkoristili kot napoved poletnega rdečega udarca elektronskih ritmov (ki se je letos združil s priljubljeno elektronsko stalnico Dance Republic), ko bosta za mešalno mizo med drugim stopila didžej Tiësto in Calvin Harris.

Organizatorja Black Pony in Dance Republic sta se nedavno odločila povezati Dance Republic Open Air in Red Summer Party. Spomnimo, da je prav pod okriljem Dance Republic Slovenija do zdaj gostila didžeje, kot so Tiësto, Armin Van Buuren, Deadmau5, Paul van Dyk, Axwell, Inna in druge. Do zdaj pa je naštela že okoli 50.000 državljanov svoje "republike plesa".

Vstopnice za Dance Republic so bile veljavne za Red Spring Party. Veljavne pa bodo tudi za prihajajoči Red Summer Party, ki se bo zgodil na stadionu v Stožicah.

MMC je sinoči mimo uličnih "ponudnikov" vstopnic za dogodek na prizorišče prišel približno okoli 23. ure, ko sta se za mešalno mizo dvobojevala Angel Anx in Tim Urbanya. Gospodarsko razstavišče se je takrat šele polnilo, a tudi v nadaljevanju večera nikoli do konca napolnilo, kar je za mnoge naše sogovornike predstavljalo prednost, saj se jim za dobro zabavo ni bilo treba prerivati v gneči, ampak so imeli dovolj manevarskega prostora za svoje plesne korake. Vstopnina za sam dogodek je v redni prodaji znašala od 29 evrov za parter do 45 evrov za vipprostor, za garderobo so morali odšteti dodatna dva evra, medtem ko so se cene pijač vrtele od dveh evrov za pollitrsko steklenico navadne vode pa vse do 9,5 evra za dvojne mere zeliščnega likerja in energijske pijače. Polnih rok dela pa niso imeli le gostinci, saj so bili dejavni tudi policisti v civilu.

Dvobojevalca za mešalno mizo je nekaj čez 23. uro nadomestil avstralski duo Yolanda Be Cool in s svojim hitom We No Speak Americano ves čas puščala plesalce v nestrpnem pričakovanju, da bodo v kosu slišali celo uspešnico, a na koncu se je skladba izkazala za vezno tkivo med repertoarjem, ki je med drugim vseboval tudi vložke Nirvaninega Smells Like Teen Spirit in Adelinega Rolling in the Deep.

Noč je bila Solveigova
Prizorišče se je vedno bolj polnilo (a parter za vip stojiščem je še naprej sameval) in pred vrhuncema večera, za katera sta poskrbela Lafaille in Solveig, je svoje minute izkoristila hrvaško-slovenska didžejska osvežitev Vanillaz, ki sta skupaj s Hannah Mancini predstavila njihov prvi singel Moreplay (Back to life). Pevka Xequtifz se je od slovenskega občinstva poslovila ob boku Lafailla, ki je s udarnejšimi ritmi poskrbel za ustrezno podlago glavni zvezdi večera francoskemu producentu in nasploh multipraktiku Solveigu.

Ob njem ni ostal nihče razočaran. Udaril je z Harrisovo We Found Love, ki jo je v izvirniku odpela Rihanna, nadaljeval s Guettino Titanium, ki jo poje Sia, manjkala ni niti elektronsko podkrepljena Adele - in še en Rolling in the Deep. Zapeljani v svetovno masovno hiperprodukcijo so dobili v nadaljevanju Solveiga, ki ga morda niso pričakovali, saj je kar nekajkrat zašel celo v dubstep vode. Njegove minute je naznanil Big in Japan. Stara dela, kot na primer Poptimistic iz albuma C'est La Vie - albuma, ki je privabil še širši krog oboževalcev dela francoskega didžeja - je zavil v spremenjene ritme. Hkrati pa se je z miksi sprehajal od ene do druge svetovne uspešnice zadnjih let od Somebody I Used to Know (Goyte) do Barbare Streisand (Duck Sauce).

A norije, kot jo je sprožila pesem Hello - Solveigova velika uspešnica, zaradi katere ga je opazila celo kraljica popa Madonna in ga povabila v svojo ekipo pri ustvarjanju novega albuma MDNA - ni ponovila nobena. Didžej/producent je po slabih dveh urah poskakovanja po mešalni mizi, za njo in pred njo, zapustil zbrane hrepeneče po nadaljevanju. Za slovo od "elektronske pomladi" je do 4. ure zjutraj skrbel elektro-plesni mojster z Balkana Gramophonedizie.

Vsi ljubitelji elektronskih ritmov, ki so ta dogodek zamudili, bodo lahko tolažbo iskali na Gospodarskem razstavišču že 18. maja, ko se obeta nov elektronski udarec, tokrat pod okriljem Electronic Carnivala, s Sanderjem van Doornom na čelu.

Več utrinkov pa si lahko ogledate v spodnjem videu in galeriji.