Navdušenje pred prvim izmed šestih koncertov Taylor Swift v Singapurju. Foto: Reuters
Navdušenje pred prvim izmed šestih koncertov Taylor Swift v Singapurju. Foto: Reuters

Da sta singapurska vlada in menedžment Taylor Swift sklenila dobičkonosno pogodbo, s katero je serija jugovzhodnoazijskih koncertov glasbene superzvezdnice omejena zgolj na Singapur, je že prejšnji mesec namignil tajski premier Srettha Thavisin na poslovnem forumu v Singapurju: "Če bi to vedel, bi se potrudil, da bi nastopila na Tajskem. Njeni koncerti generirajo veliko dodano vrednost za gospodarstvo."

Kako dobičkonosni so koncerti ameriške glasbenice, je že dolgo jasno: v vsakem mestu, v katerem nastopi, se dvignejo cene nastanitev in druge turistične ponudbe, saj ga oboževalci 34-letne pevke, t. i. swiftiji, dobesedno zavzamejo. Vpliv Taylor Swift na lokalna gospodarstva je tako že postal tema analiz ekonomistov, države in mesta pa kar tekmujejo med seboj, kdo bo privabil glasbenico.

Nič presenetljivega torej, da so se v Singapurju, eni najbogatejših držav na svetu, te teme lotili zelo podjetno – menedžmentu Taylor Swift naj bi v zameno za "ekskluzivo" ponudili okoli tri milijone ameriških dolarjev na koncert oziroma skupno 18 milijonov. Vsaj tako je najprej dejal tajski premier, nato pa prejšnji teden v filipinskem parlamentu zatrdil tudi poslanec Joey Salceda, pri čemer je filipinsko zunanje ministrstvo pozval, naj singapurski vladi pošlje uradno protestno noto. Kot je znano, je Swift ravno te dni v Singapurju v okviru svoje turneje The Eras. Prvi koncert je bil v soboto, do 9. marca se jih bo v mestni otoški državici zvrstilo še pet, prav vsi so že davno razprodani.

Ker so to edini koncerti Taylor Swift v Aziji, z izjemo štirih februarskih nastopov na Japonskem, se v državo na konici Malajskega polotoka zgrinjajo tudi trume swiftijev iz bližnjih Indonezije, Malezije, Tajske in Filipinov. Kot je poudaril Salceda, ravnanje Singapurja "ni čisto nič sosedsko". "Naši državi sta v zelo dobrih odnosih in ravno zato taka dejanja še toliko bolj bolijo," je dodal. Poudaril je še, da si je Singapur z donacijo, s katero si je zagotovil ekskluzivnost koncertov, zagotovil gospodarsko injekcijo, a "na škodo sosednjih držav, ki tega niso mogle storiti in katerih državljani morajo zdaj na koncert v Singapur".

Ocenil je, da Filipini takih potez sosednje države preprosto ne morejo spregledati.

Na očitke filipinskega poslanca in tajskega premierja se je zdaj odzval singapurski kulturni

V Singapur so na koncert prišli številni oboževalci iz bližnjih držav, na primer Filipinov - na fotografiji filipinska oboževalka Charlyn Suizo, med snemanjem selfija z drugimi oboževalkami.  Foto: Reuters
V Singapur so na koncert prišli številni oboževalci iz bližnjih držav, na primer Filipinov - na fotografiji filipinska oboževalka Charlyn Suizo, med snemanjem selfija z drugimi oboževalkami. Foto: Reuters

minister Edwin Tong in priznal, da so Swift res namenili donacijo. Poudaril je, da njene višine ne sme razkriti, saj gre za poslovno skrivnost, zagotovil pa je, da ne gre za tako visok znesek, kot ga je omenjal Salceda. "Lahko rečem, da tisti znesek ni točen, niti približno ni bil tako visok, kot se ugiba. A podobnosti glede višine donacije in pogojev zanjo ne moremo razkriti, saj gre za poslovno skrivnost," je Tong po poročanju Al Džazire dejal v odgovoru na poslansko vprašanje v singapurskem parlamentu.

Ob tem je zagotovil, da je bil strošek, ki ga je z donacijo imelo ministrstvo, upravičen, saj bodo gospodarski učinki poteze nedvomno "bistveni in bodo precej večji od višine donacije". Kot poročanje singapurske televizije CNA povzema BBC, naj bi država plačala "zgolj" dva milijona singapurskih dolarjev za vse koncerte (milijon in pol ameriških dolarjev oz. 1,37 milijona evrov).

Poznavalci glasbene industrije pa se ob tem sprašujejo, ali poteza Singapurja pomeni novo obdobje organizacije koncertov, pri katerih bo večjo vlogo kot sama glasba imela politika – in seveda denar ...