Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Zanje je glasba prihodnost, pravijo, za nas pa priložnost, da pomagamo beguncem iz Ukrajine.

V trenutku, ko je bilo treba pobegniti pred vojno, mladi glasbeniki niso preveč razmišljali, kaj zložiti v torbo za na pot.

"Vzela sem samo violo, hlače, majice in čevlje," je povedala violinistka Anastasija Dovgan. "Imela sem samo pol ure, odnesla sem majhen nahrbtnik in čelo," je povedala čelistka Magdalina Krivič.

Glasbila jim predstavljajo življenje in prihodnost – za katero si želijo, da bi bila drugačna. 20-letna Anastasija iz Lvova je sama v Sloveniji. "Moja družina je ostala v Ukrajini. Povedali so mi, da so pred dvema dnevoma bombardirali Lvov, in bila sem zelo žalostna, toda oče je povedal, da so živi in zdravi."

"Iz tega strašnega konflikta, ki smo mu priča, lahko prav z glasbo povežemo mlade glasbenike. Zdi se, da skozi glasbo ni nobenih meja," je povedala dirigentka Živa Ploj Peršuh.

Da glasba res ne pozna meja, dokazuje tudi solist, ki se je odzval vabilu, 11. maja bomo slišali tudi slovitega violinista iz Latvije Gidona Kremerja.

"To je pravzaprav dogodek, ki kaže, da je Slovenija v središču in da je Slovenija izjemno močna kulturna država in da je to ena izmed podstati, ki jo je treba gojiti," je še povedala dirigentka.

Tudi tokrat je združeno prijetno s koristnim, koncert je namreč dobrodelen, zbrana sredstva pa bodo namenili sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam.

Koncert z mladimi ukrajinskimi glasbeniki