Martina Österdahla, vodja tekmovanja, so med finalom pospremili žvižgi neodobravanja. Foto: EPA
Martina Österdahla, vodja tekmovanja, so med finalom pospremili žvižgi neodobravanja. Foto: EPA

Tudi Televizija Slovenija zaradi dogodkov in posledic letošnje Evrovizije od vodstva Evropske radiodifuzne zveze (EBU) zahtevajo konkretne odgovore na nekaj najbolj urgentnih in perečih vprašanj. "Hkrati si TV Slovenija želi, da bi s temi vprašanji spodbudili širšo razpravo o prihodnosti in razvoju izbora za Pesem Evrovizije, ki so ga v letošnjem letu žal zaznamovale številne polemike," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tako TV Slovenija EBU prosi za podatke o glasovanju slovenskega občinstva – ne zgolj števila glasov, ampak natančne podatke, kako je glasovalo slovensko občinstvo. "Skupni rezultat namreč vzbuja nekaj dvomov, predvsem veliko število 'novih' glasovalcev na spletu, ki jih doslej ni bilo," je napisala TV Slovenija.

Ta med drugim od EBU-ja zahteva bolj natančna pojasnila glede izključitve Nizozemske, poročanja nekaterih medijev, da naj bi s tehničnimi sredstvi zamenjali dejansko zvočno podobo dogajanja v dvorani, o prepovedi zastave EU-ja, pa tudi o morebitnem vplivu sponzorja na vsebino dogodka.

Sorodna novica Izrael potrdil, da je organizirano "spodbujal h glasovanju", pritožbe proti EBU-ju se širijo

Televizija Slovenija pristojne na EBU-ju poziva tudi k razpravi o uvedbi glasovanja Rest of the World (preostali svet, op. a.). "Kaj je njen smisel in zakaj bi imeli vpliv na izid tekmovanja državljani držav, ki pri Pesmi Evrovizije ne sodelujejo?" se sprašujejo pri TV Slovenija, ki tudi poziva tudi k razmisleku o načinih, kako v prihodnje učinkoviteje vključiti mnenje članic EBU-ja v snovanje izbora in pri sprejemanju ključnih odločitev oz. kako vzpostaviti bolj demokratičen sistem odločanja.

RTV Slovenija je sicer že pred samo Evrovizijo, ki predstavlja zelo pomemben projekt, EBU pozvala k strokovni razpravi.

Pritožbe dežujejo z vseh strani

Kot smo poročali, Nizozemca Joosta Kleina čaka sodni postopek zaradi domnevnega nasilja nad članico produkcijske ekipe.

Poleg tega je portugalska radiotelevizija sporočila, da je zaradi samovoljnega ravnanja EBU-ja, ki je na uradne kanale naložil posnetek nastopa njihove predstavnice iolande iz polfinala, namesto finalnega nastopa (ker je imela v finalu nohte poslikane v palestinskih nacionalnih barvah), pa še to s skoraj enournim zamikom, organizacijo prosil za izredni sestanek. Njihovo zahtevo naj bi podprli tudi predstavniki radiotelevizij Norveške, Španije, Francije in Hrvaške.

Vse več delegacij naj bi se tudi pritoževalo nad vedenjem celotne izraelske delegacije na letošnjem tekmovanju.

RTV Slovenija EBU zaprosila za natančne podatke o glasovanju slovenskega občinstva