Leta 1979 je slavila na podelitvi American Music Awards. Foto: AP
Leta 1979 je slavila na podelitvi American Music Awards. Foto: AP

Kraljica diska Donna Summer, s pravim imenom Donna Adrian Gaines, je od konca 60. let prejšnjega stoletja nekaj časa živela v Evropi. V Nemčiji, kjer je bila del nemške priredbe muzikala Lasje (Hair), je leta 1973 snemala spremljevalne vokale za album skupine Three Dog Night, v studiu pa je spoznala glasbena producenta Giorgia Moroderja in Peta Bellotteja. Ta sta opazila njen vokalni in odrski potencial ter ji ponudila, da bi ustvarila svojo ploščo.

Tako je v sodelovanju z njima nastal njen debitantski studijski album Lady of the Night, ki pa je izšel le na Nizozemskem. V svet ga je ameriška pevka poslala 26. februarja 1974 pri založbi Groovy Records.

Moroder in Bellotte se lahko skupaj podpišeta po skoraj celoten glasben material albuma – večinoma preplavljen s popom in folk-popom – izjeme so le Domino, Let's Work Together Now in Sing Along (Sad Song), ki jih je napisal samo Bellotte.

Moči sta sicer združila tudi pri pesmi The Hostage, ki je bila izdana kot glavni singel albuma. Ta se je zavihtel na belgijske in španske lestvice. Med evropske uspešnice se šteje tudi Lady of the Night, ki ji je uspelo tudi Avstriji. V nasprotju s tem se album kot celota ni uvrstil na glasbene lestvice.

Pesem Full of Emptiness je bila izločena iz vseh ponovnih izdaj zgoščenk, saj je bila skladba ponovno zmiksana in izdana na njenem naslednjem albumu Love to Love You Baby iz leta 1975. Ta je bil sicer njena prva mednarodna izdaja, s katerim je prodrla na svetovne glasbene trge, tudi pri tem projektu je sodelovala z Moroderjem in Bellottejem.

Little Miss Fit je predtem kot singel na Nizozemskem in v Zahodni Nemčiji izdala nizozemska pevka Debbie leta 1973.

Pesmi debitanskega albuma Lady of the Night

1. Lady of the Night
2. Born to Die
3. Friends
4. Full of Emptiness
5. Domino
6. The Hostage
7. Wounded
8. Little Miss Fit
9. Let's Work Together Now
10. Sing Along (Sad Song)