Po vsem svetu je bilo prodanih že več kot 200 milijonov Tininih albumov in singlov oziroma malih plošč. Najuspešnejši je z 20 milijoni album Private Dancer, ki je dobil tudi štiri nagrade grammy. Foto: Reuters
Po vsem svetu je bilo prodanih že več kot 200 milijonov Tininih albumov in singlov oziroma malih plošč. Najuspešnejši je z 20 milijoni album Private Dancer, ki je dobil tudi štiri nagrade grammy. Foto: Reuters
Tina Turner
Tina Turner je imela po letu 1983, ko je začela samostojno kariero, več kot 20 pesmi, ki so se uvrstile na glasbene lestvice. Foto: EPA
Tina Turner
Leta 1986 se je preselila v Evropo. Živi v Švici in Franciji, stanovanje ima tudi v Londonu. Njen spremljevalec je mlajši Nemec Erwin Bach, svojo zasebnost pa zelo skrivata. Foto: EPA

Ameriška glasbenica se je kot Anna Mae Bullock rodila 26. novembra 1939 v Nutbushu v ameriški zvezni državi Tennessee. Pri 16 letih je spoznala poznejšega moža Ika Turnerja, ki jo je postavil na glasbene odre. Duo je imel širok repertoar pesmi različnih zvrsti, tako rock & rolla, soula, bluesa kot tudi funka. Poročena sta bila 16 let. Zaradi mamil je bil Ike duševno moten in tako nasilen, da je morala Tina zaradi njega opraviti kar nekaj plastičnih operacij. Sredi 70. let je pobegnila in se brez denarja skrivala pred njim.

Vlado Kreslin za MMC o Tini Turner: "Spomnim se izjave Micka Jaggerja: Stati in peti zraven nje na odru je "hottest place in the world". Bila je Marlene Dietrich črnega soula in rocka, babica z najbolj vročimi nogami in vročim glasom."

Uspešno leto 1984
Po burnem zakonu je končno začela samostojno kariero. Dolgov je imela za pol milijona dolarjev in potrebnih je bilo osem let trdega dela, da ji je uspelo. Leta 1983 je bila spet na lestvicah s pesmijo Ala Greena Let's Stay Together, naslednje leto pa velja za leto njene dokončne vrnitve. Album Private Dancer je bil prodan v večmilijonski nakladi, pesmi What's Love Got to Do with It, I Can't Stand the Rain, Better Be Good To Me in seveda Private Dancer, ki jo je napisal Mark Knopfler, pa so postale velike uspešnice. Če so Madonno takrat že ustoličili kot kraljica popa, je bila Tina Turner kraljica rock 'n' rolla.

Alya za MMC o Tini Turner: "Tina je zaznamovala svetovno sceno s svojimi nastopi in energijo. Zato in zaradi izjemnega glasu ljudje obiskujejo njene koncerte. Vsem mladim pevkam je lahko vzor, ker je tako posebna, tako energična."

Glas in stas
Tinini spektakularni koncerti, spevne pesmi, njen mladostni videz in zlasti dolge noge so magnet za glasbene navdušence. Medtem ko ženske v njenih letih pazijo vnuke in pečejo potico, je Tina Turner sposobna več ur noreti na odru in prepričati z odličnim nastopom. Letos ste jo lahko februarja videli na Dunaju in v Münchnu na turneji "Tina!: 50th Anniversary Tour". Da so jo oboževalci pogrešali, dokazuje podatek, da so bili vsi koncerti razprodani. Rockbabica je enostavno najboljša (kot poje v refrenu pesmi The Best) in za zdaj še ni videti njene naslednice.


Dodajamo še izbor njenih petih pesmi, ki so postale velike uspešnice

River Deep, Mountain High
Pesem je izšla avgusta 1968. Producent je bil sloviti Phil Spector, ki Ika Turnerja ni spustil v studio, saj se je zavedal, kakšne težave lahko povzroča. Na posnetku je le glas Tine Turner, čeprav je bil na mali plošči podpisan tudi Ike. V Angliji je pesem splezala na 3. mesto lestvic. Številni glasbeniki so priredili to uspešnico - sredi 90. let z izjemno interpretacijo tudi Celine Dion.

Proud Mary
Večina pesem, ki so jo konec 60. let prvi posneli CCR pod taktirko Johna Fogertyja, pozna po refrenu "Rollin' on the River". Tina in Ike Turner sta jo posnela leta 1971 in z njo prišla do 4. mesta ameriške lestvice in osvojila grammyja. Danes se na radijskih postajah vrti zlasti različica iz leta 1994, ki jo Tina odpoje sama. Zgodba o parniku, ki potnike vozi z ene na drugo stran reke, se začne počasi, nato pa sledi eksplozija energije. Če jo boste zavrteli na svoji zabavi, bodite prepričani, da bodo ljudje od navdušenja plesali po mizah!

What's Love Got To Do With It
Gra za edino Tinino uspešnico, ki se je prebila na vrh Billboardove lestvice, kjer je septembra 1984 preživela tri tedne. Z njo se je dokončno uveljavila v pop- in rockglasbi, hkrati pa je popularna skladba pomagala tudi k boljši prodaji albuma Private Dancer. Na podelitvi grammyjev je What's Love Got To Do With It postal posnetek leta. Še pred izidom pesmi so lahko oboževalci videli biografski film o Tini Turner z istim naslovom.

The Best
Pesem sta napisala Mike Chapman in Holly Knight, prva pa jo je zapela Bonnie Tyler in jo leta 1988 uvrstila na album Hide Your Heart. Različica Tine Turner, ki je bila pred 20 leti na albumu Foreign Affair, je postala prava himna in nepogrešljiva spremljevalka največjih športnih prireditev in tudi političnih kampanj. Prav nenavadno je, da na glasbenih lestvicah pesem ni imela posebnega uspeha. Niti v eni državi na svetu ni prišla na prvo mesto. V ZDA se ji višje od 15. mesta ni uspelo prebiti! Vseeno jo lahko mirno razglasimo za največjo Tinino uspešnico.

It Takes Two
Med peterico smo nalašč uvrstili še enega od njenih številnih duetov. Tina Turner je sodelovala z rockveterani, kot je Eric Clapton, in z novim valom popizvajalcev, na primer z Erosom Ramazzotijem. Duet z Rodom Stewartom je bil leta 1990 zelo uspešen. Priredbo pesmi iz 60. let so uporabili v neštetokrat predvajanem oglasu za Pepsi, na angleški glasbeni lestvici pa se je pesem najvišje uvrstila na 5. mesto.

Tina Turner - Proud Mary (live)