Lani je na MMS-u slavila Primorka Tatjana Mihelj. Foto: Aleš Rosa
Lani je na MMS-u slavila Primorka Tatjana Mihelj. Foto: Aleš Rosa

Na odru bomo lahko videli izvajalce (navedeni so po abecednem vrstnem redu): Anika Horvat in Tinkara Kovač – Do roba in še čez, Bosaznova – Želje, Hvala Brothers in Manu – Čas je zdaj, Isaac Palma in Semikanta' – Zdaj je čas, Mia Guček – Adrenalin, Moya – Luna, Nina Lampret – Modrina, Ninnay – Nočem tja, Nuša Derenda – Valček, Radar – Moje meje, San Di Ego – Človek mora imeti sanje in Tosca Beat – Colori della natura.

Prijavilo se je 74 skladb, nastopajoče je izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali Rok Smolej (predstavnik RTV SLO), Eva Cimbola (Radio 2), David Morgan (Občina Piran, glasbenik), Emanuela Montanič Sekulović (glasbenica), Alesh Maatko (zainteresirana javnost), Rebeka Dremelj (glasbenica, udeleženka festivala) in predsednik Andrea F (član organizacijskega odbora, glasbeni urednik in producent).

Kot je v imenu strokovne komisije za izbor poudaril Andrea F, sta letos pozitivni dve stvari – rast sodelovanja priznanih in priljubljenih imen slovenske glasbene scene in tudi vse boljša tehnična dovršenost prijavljenih posnetkov skladb, kar očitno kaže na profesionalen in spoštljiv odnos do lastnega dela in ne nazadnje tudi do festivala samega.

MMS bo letos potekal že 41. Foto: SOJ RTV SLO/Aleš Rosa/RTV Slovenija
MMS bo letos potekal že 41. Foto: SOJ RTV SLO/Aleš Rosa/RTV Slovenija

"Pohvalno je tudi zanimanje mlajših, novih generacij izvajalcev za sodelovanje na festivalu MMS in potrditev ter uveljavitev prek uglednega portoroškega odra. Veseli nas tudi vrnitev prijavljenih skladb v italijanščini. Manj pozitiven pa je pogled na povprečje kakovosti besedil in pomena le-teh; pri številnih je bilo morda najbolj opazno strmenje h kvantiteti namesto kvaliteti ter pogosto ne ravno plemenita ali globoka navdiha in sporočilnost. Obenem se pa žal nadaljuje in zatorej večkrat znova pojavlja dolgoletna domača tradicija plagiatorstva, včasih celo z radodarnim 'izposojanjem' melodij in idej iz repertoarja, del, hitov in umotvorov izredno poznanih svetovnih izvajalcev - in zato tudi takoj prepoznanih," je še dodal.

Eden od že izbranih izvajalcev je bil naknadno diskvalificiran zaradi predhodnega javnega medijskega izvajanja prijavljene skladbe, zaradi česar sta bila v skladu s pravilnikom in razpisnimi pogoji skladba in izvajalec nadomeščena z prvo rezervno skladbo, so še dodali v Avditoriju.

Festival bo potekal 9. julija

Kdo bo letos prejemnik Velike nagrade MMS 2022 in nagrad strokovne žirije – za najboljšo skladbo v celoti ter nagrado Danila Kocjančiča, bo jasno 9. julija. Festival si bo mogoče ogledati in poslušati tudi na RTV Slovenija.