Mednarodni uspeh. Foto: EPA
Mednarodni uspeh. Foto: EPA

Ameriška pevka Anastacia je 29. marca 2004 v svet poslala svoj tretji album, ki ga je imenovala po svojem umetniškem imenu. Ta je bil plod njene zahtevne življenjske preizkušnje.

Ko se je glasbenica s celotnim imenom Anastacia Lyn Newkirk pripravljala na operacijo zmanjšanja prsi, so ji januarja 2003 pri 34 letih namreč odkrili raka dojke. Po diagnozi je septembra vstopila v snemalni studio in z Glenom Ballardom, Dallasom Austinom in Davom Stewartom posnela album.

Izkušnja po njenih besedah ni bila prijetna, bolezen naj bi bistveno otežila snemanje albuma. "Nisem se mogla osrediniti na nič. Napisala sem verz in potem nisem mogla napisati refrena ali pa obratno. Nisem mogla govoriti ali jasno razmišljati," je na svoji spletni strani zapisala glasbenica, ki je pozneje za spodbujanje ozaveščenosti o raku dojke med mlajšimi ženskami ustanovila sklad Anastacia Fund – temu je namenila tudi prihodek singla Heavy on My Heart.

Dodala je, da je zdravnik rekel, da bo tako ali tako utrujena, a je to poslabšala še nespečnost. Celoten proces je bil zanjo vse prej kot pozitiven, vseeno pa je album želela dokončati pravočasno. Na popalbumu s pridihom soula in R & B-ja je iskala tudi bolj rokovski pridih – takšen primer so skladbe Seasons Change, Time in I Do.

V okviru promocije se je leta 2004 podala tudi na svojo prvo samostojno turnejo Live at Last.

Glasbena celota 12 skladb je bila komercialni uspeh, v več državah po svetu se je zavihtela na vrh lestvic albumov. V večjem delu Evrope je Anastacia postal izmed 10 najbolje prodajanimi albumi leta.

Presenetljivo v fizični obliki nikoli ni bil izdan v pevkini domovini – kljub načrtom, da bo luč sveta v Združenih državah Ameriki ugledal 30. avgusta 2005, je bilo to na koncu iz neznanih razlogov odpovedano. Leta pozneje je bil tam uradno izdan, a le v digitalni obliki.

Tudi vodilni singel Left Outside Alone je požel velik mednarodni uspeh. Izmed preostalih treh singlov z albuma Welcome to My Truth, Heavy on My Heart in Sick and Tired se je najbolje odrezal prav zadnji.

Skladbe Anastacie

1. Seasons Change
2. Left Outside Alone
3. Time
4. Sick and Tired
5. Heavy on My Heart
6. I Do (ft. Sonny iz skupine P.O.D.)
7. Welcome to My Truth
8. Pretty Little Dum Dum
9. Sexy Single
10. Rearview
11. Where Do I Belong
12. Maybe Today