Priložnostni burger Waldorf Astorie v Amsterdamu. Foto: Reuters
Priložnostni burger Waldorf Astorie v Amsterdamu. Foto: Reuters

Brez gostov in odprtih restavracij so se hoteli in restavracije na Nizozemskem morali usmeriti v dostavo hrane. In za Astorio ta dostava pomeni burger za 20 evrov.

Kuharska ekipa se je morala domisliti nekaj edinstvenega, je povedal upravnik hotela Roberto Payer. "Koncept, način priprave, način serviranja, način dostave je zelo drugačen od katerega koli drugega burgerja," zatrjuje.

Sorodna novica Kako iz dežele repe in krompirja ustvariti kulinarično destinacijo?
Povpraševanje v kuhinji komaj dohajajo. Foto: Reuters
Povpraševanje v kuhinji komaj dohajajo. Foto: Reuters

Za 19,5 evra (plus dostava) boste pri Waldorfovem burgerju dobili 240-gramski polpet holstein-frizijske govedine z angleško slanino iz Berkshira, zorjenim nizozemskim sirom in domačo omako, postreženo v bombetki iz brioša.

Kdaj se bodo odprle restavracije?

Uporabniki Uber Eatsa burger ocenjujejo s 4,8 zvezdice od petih, tedensko pa pri Waldorf Astorii prejmejo na stotine naročil, tako da komaj dohajajo povpraševanje.

A čeprav se je burger izkazal za uspešnico, z zaslužkom od prodaje niti približno ne nadomestijo izgube, ki so jo utrpeli zaradi dolge prepovedi strežbe v restavracijah, ki bi lahko bila na Nizozemskem podaljšana še vse do poletja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izdelava popolnega burgerja je zahtevala intenzivno raziskovanje, je povedal vodja kuhinje Sidney Schutte, ki v mirnih, nekoronskih časih vodi z dvema Michelinovima zvezdicama nagrajeno restavracijo Spectrum, v katerih burgerjev ne strežejo.

"Malo sem bil živčen, priznam. Bo dober? Bo sprejemljiv? Moral je biti najboljši burger v Amsterdamu, moral je biti popoln," razlaga.

Nizozemska je sprva nameravala del protikoronskih ukrepov sprostiti naslednji teden, a so se načrti izkazali za preoptimistične, zato so vse sproščanje zamaknili do najmanj 28. aprila.

In ko se bo Waldorf Astoria končno odprla, bo uprava pred dilemo – ali se vrnejo h klasiki ali na meniju ohranijo priljubljeni pandemični burger?

Uspešnica tudi Nomini burgerji

Sorodna novica Za obisk restavracij bo potreben negativni test na covid
Sorodna novica Druga najboljša restavracija na svetu bo zdaj stregla burgerje

Schutte še zdaleč ni edini kuharski mojster, ki se je moral v tem času spustiti s piedestala in poseči po alternativni, bolj ljudski ponudbi, če je želel v tem času delati.

Še precej bolj odmevni so bili burgerji, ki jih je lani zgodaj poleti stregla danska Noma, večkrat nagrajena kot najboljša restavracija sveta.

Nomini burgerji v vrtu, v kombinaciji s craft pivom in ekološko pridelanimi vini, so bili vsak dan razprodani in tako velik hit, da je Rene Redzepi po vnovičnem odprtju Nome koncept burgerjev preprosto preselil v nov, preprost lokal, imenovan Popl.

Tudi restavracije v Københavnu ostajajo zaprte izjemno dolgo, odpirale naj bi se končno sredi maja, a bodo od gostov zahtevali potrdilo o cepljenju ali negativni izvid testa na covid-19.