Frankov rostbif malo drugače. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Frankov rostbif malo drugače. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Ne pričakujte druge Hiše Franko," položi na srce testnim jedcem Roš, medtem ko njeno strežno osebje odpira prve steklenice penine. Do konca dneva se jih je stočilo kar nekaj.

Sorodna novica Ana Roš z odprtjem pekarne začenja novo poglavje v Ljubljani

Ana in Slon nikakor ni druga Hiša Franko, je sproščen bistro, tak, ki so stalnica vsake evropske prestolnice, ki se spogleduje z nazivom kulinarične destinacije.

Kostni mozeg, postrežen z opečenimi rezinami kruha z drožmi Nataše Đurić iz Pekarne Ana le nekaj metrov proč, krožnik ostrig, a po kolumbijsko, s podpisom dolgoletnega glavnega kuharja Hiše Franko Leonarda Fonsece, v pečici pečeno korenje, parmigiana, solata s tržnice, testenine s paradižnikovo mezgo, ki jo v svoji istrski depandansi stiskajo Anin oče in strica ... – na videz preproste jedi, ki pa pod prsti ekipe Hiše Franko, začasno preseljene v Ljubljano, dobijo novo razsežnost.

V Ani in Slonu tudi ne pričakujte degustacijskih menijev niti ne sprejemajo rezervacij, meni se spreminja glede na to, kaj dobijo na tržnici, cene niso najnižje, a so dostopne vsakomur.

Hiša Franko je institucija, z dvema Michelinovima zvezdicama ovenčana restavracija, ki je dosegla tako rekoč vse, trenutno zaseda 34. mesto na seznamu 50 najboljših restavracij sveta, Ana pa je bila leta 2017 okronana z nazivom najboljše kuharske mojstrice sveta in je uvrščena na deveto mesto najboljših kuharskih mojstrov sveta po izboru Best Chef Awards.

Zakaj torej bistro? Verjetno zato, ker je bila Anina filozofija vedno bližje rock'n'rollu kot pa rigidnim okvirom fine dininga. In zdi se, kot da je z bistrojem dobila prepotrebni zagon in preporod, vrnitev h koreninam, če želite.

Iz Posočja v Ljubljano

Prav veliko filozofiranja tu ni, osebje vam ne bo dolgovezilo z zgodbicami, so pa na meniju vseeno elementi, ki nezmotljivo odražajo Hišo Franko in Posočje, sestavine, ki jih povezujemo z Ano in njeno matično restavracijo.

Eden od najboljših krožnikov – korenje s pomarančo in orehi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Eden od najboljših krožnikov – korenje s pomarančo in orehi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Tu so denimo tolminski sir in fermentirana skuta, pa Frankov rostbif (tokrat v malce bolj sofisticirani obliki z dimljeno jajčno kremo, popečenimi sončničnimi semeni in sečuanskim poprom) in gorski taco, podoben, kot ga strežejo v Franku, z guacamolejem brokolija in luštreka ter jagenjčkom iz Drežnice.

A resnično v ospredju je zelenjava in nekatere najbolj impresivne jedi na meniju so prav tiste, ki so brezmesne – popečeno korenje s pomarančo, fermentirano posoško skuto in pikantnimi orehi ali pa treviški radič s popečenim topinamburjem, omako modrega sira, pečenimi jabolki in hrenom z ljubljanske tržnice.

Koncept s tržnice na mizo je obljubljalo že kar nekaj ljubljanskih bistrojev, a je na koncu običajno vse skupaj zvodenelo v precej konfuzno ponudbo vsega od pic do ocvrtih lignjev, od toastov z avokadom do testenin s kozicami. Tista lokalnost in sledljivost sta nekje na poti poniknili. Glede na okušeno takih kompromisov pri Ani ni.

Meni v bistroju Ana in Slon naj bi redno rotiral, ves čas pa se bo naslanjal na ponudbo z ljubljanske tržnice, slovenske sirarje, ribiče in male kmete.

Vinska ponudba sledi zgodbi Hiše Franko, kar pomeni, da so tu v ospredju slovenska in zamejska sonaravno pridelana vina, na karti so tudi craft piva kobariške pivovarne Feo Valterja Kramarja ter brezalkoholni napitki in koktajli Anje Skrbinek, ki je zanje zadolžena tudi v Hiši Franko.

Bistro v Slonu bo odprt od srede do nedelje za kosilo in večerjo vse do 30. aprila.