Festival Izbor je lani v premierni izvedbi pritegnil velike množice. Za kuharje še prevelike. Foto: MMC RTV SLO
Festival Izbor je lani v premierni izvedbi pritegnil velike množice. Za kuharje še prevelike. Foto: MMC RTV SLO
false
Organizatorja festivala Izbor, Tomaž Kavčič in Franci Kek. Foto: Matic Eržen

Kot so sporočili, v zadnjem tednu pred festivalom v Deželi kozolcev vremenske napovedi kažejo na možnost skoraj vsakodnevnih padavin. "Zlasti v primeru slabega vremena in razmočenega terena se je težko izogniti trajnejšim poškodbam travnatih površin in utrjenih poti v samem muzeju," v svojem sklepu navaja programski svet Dežele kozolcev, muzeja na prostem v Šentrupertu.

"Nujna postavitev začasnih objektov (šotori, odri, WC-ji), ki je verjetno vezana na dovoz s tovornimi vozili, in množičen obisk, bi v primeru slabega vremena ogrozili muzejsko urejene površine in zagotovo za seboj pustili težko popravljive posledice. Glede na izkušnje odsvetujemo izvedbo množično obiskanega dogodka v nepredvidljivih oziroma slabih vremenskih razmerah," so sklenili.

Michelinke pod kozolci predvidoma jeseni
Organizatorjema (oče Rock Otočca Franci Kek in kuharski mojster Tomaž Kavčič) tako ni preostalo drugega, kot da festival prestavita, čeprav so najdražje vstopnice (tiste, ki so zajemale tudi vrhunsko kulinariko) že pošle.

"Žal nam je za vse, ki so se veselili Izbora v Deželi kozolcev. Festival bomo prestavili, saj se zavedamo posledic, ki bi jih na razmočenem terenu pustila priprava in izvedba festivala. Izbora ne moremo organizirati teden dni pozneje, ker imajo kuharski mojstri že predvidene obveznosti, niti čez poletje, ker imajo sodelujoči dijaki gostinskih šol počitnice. Obstaja možnost, da bodo vremenske razmere zadnje dni drugačne od napovedanih, vendar zaradi rezervacij prenočitev, letalskih poletov, šotorov, finančnih in drugih logističnih obveznosti do sodelujočih, ne moremo tvegati in čakati. Zato smo odločitev sprejeli danes," so sporočili.

Glede na oddaljenost prestavljenega termina bodo kupci vstopnic dobili denar povrnjen na prodajnem mestu, kjer so vstopnico kupili, datum novega, predvidoma jesenskega termina, pa bodo sporočili.

Organizatorji so sicer imena sodelujočih kuharskih mojstrov razkrili konec maja - pet je priznanih italijanskih chefov, po eden iz Hrvaške, Srbije in Sarajeva, štirje pa prihajajo iz domačih logov, pretežno dolenjskih.