Tokrat bo v ospredju povezava med preteklostjo in sodobnostjo. Foto: Teden restavracij
Tokrat bo v ospredju povezava med preteklostjo in sodobnostjo. Foto: Teden restavracij

V spomladanskem tednu restavracij, ki ga je karantena zaradi novega koronavirusa z začetka prestavila na konec pomladi, je bilo število gostov rekordno in je prvič doseglo številko 50.000. "Ker pa je jesenska akcija še bolj množična, lahko v letu 2020 pričakujemo novi rekord obiskanosti Tedna restavracij – več kot 100.000 gostov," so ob napovedi datuma jesenske akcije poudarili organizatorji, spletni portal Vivi. Lani je v dveh akcijah restavracije obiskalo okoli 90.000 gostov.

"Čeprav so omejitveni ukrepi zmanjšali število miz in stolov v gostinskih lokalih, to ni zmanjšalo skupnega števila obiskovalcev spomladanskega Tedna restavracij. V teh letih so namreč gostje spoznali, da se dobro ne je le v restavracijah z zvezdicami, kapami in srčki, temveč v vseh restavracijah, ki sodelujejo v najbolj okusnem tednu leta," so poudarili.

"Vrhunska kakovost mora črpati iz bogate tradicije," poudarja Mencinger. Foto: MMC RTV SLO

Osnovna cena menija tudi v jesenskem tednu restavracij ostaja 19 evrov, v najbolje ocenjenih restavracijah pa bo, tako kot spomladi, lahko znašala 25 evrov. Organizatorji so ponosni, da je med sodelujočimi restavracijami 30 takih, ki so si prostor izborile tudi v slovenski izdaji Michelinovega vodnika. Obiskovalci bodo lahko med restavracijami izbirali od 28. septembra naprej na spletni strani Tedna restavracij. "Ni treba izbirati, temveč le izbrati. Teden restavracij je že izbor najboljših, zato se je treba odločiti le, katere boste obiskali tokrat," je poudaril selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger.

V Tednu restavracij sodelujejo najboljše slovenske restavracije in kuharski mojstri, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni nujno vedno draga, so zapisali organizatorji.