Foto: AP
Foto: AP

To daje vtis, da je uživanje mesa v upadu, a ne bi se mogli bolj motiti.

Ne glede na to, da so nekateri mediji, vključno z New York Timesom, rdeče meso na ameriških krožnikih že skoraj pokopali, ta podoba dejansko ne odslikava realnosti.

Povprečen Američan vztraja pri pravem mesu, ne nadomestkih. Foto: AP
Povprečen Američan vztraja pri pravem mesu, ne nadomestkih. Foto: AP

Čeprav je v ZDA poraba govedine padla z okoli 36 kilogramov letno na prebivalca v 70. in 80. letih na vsega 24,5 kilograma leta 2017, od takrat poraba spet narašča in je lani znašala 26,7 kilograma na prebivalca.

Sorodna novica Je vse živalsko res strup, rastlinsko pa eliksir večne mladosti?

Tako Američani dejansko danes pojedo več govedine kot pred petimi leti kljub novodobnim veganskim nadomestkom za meso in veganskim burgerjem podjetji, kot sta Impossible Foods in Beyond Meat, na čelu.

Brezmesni Eleven Madison Park

Kot ugotavlja New York Post, kaže, da gibanje z geslom “reši svoje telo, reši živali, reši planet" ni poseglo v dejanske prehranjevalne navade Američanov, ne glede na to, da so gostje pripravljeni odšteti 335 dolarjev za od lani povsem veganski meni v sloviti newyorški restavraciji Eleven Madison Park, svoj čas prvi restavraciji sveta.

Ob tem je treba navesti, da čeprav kuharskemu mojstru Danielu Hummi povpraševanj po rezervacijah v Eleven Madison Parku ne manjka, so lastniki nove stolpnice, 425 Park Avenue, zavrnili načrt za novo Hummovo restavracijo na tej lokaciji, ker je v Švici rojeni kuhar vztrajal pri veganskem meniju.

Sorodna novica Kuharski zvezdnik Daniel Humm odpuščen, ker je hotel restavracijo spremeniti v vegansko

Humma se je iz istega razloga razšel tudi z londonskim luksuznim hotelom Claridge’s, v katerem je imel restavracijo Davies and Brook.

Vse več vrhunskih restavracij se odloča za umik mesa z menijem. Med njimi tudi danski Geranium, trenutno druga restavracija sveta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vse več vrhunskih restavracij se odloča za umik mesa z menijem. Med njimi tudi danski Geranium, trenutno druga restavracija sveta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kot piše New York Post, so mediji krivi za povsem napačno predstavo o novih prehranjevalnih navadah Američanov, ki naj bi se odvrnili od rdečega mesa in k veganskim nadomestkom. V resnici je to spet primer tega, kako so elite povsem brez stika z množicami.

Zgoraj omenjeni članek New York Timesa se je na primer skliceval na javnomnenjsko raziskavo Gallupa iz leta 2019, v kateri je četrtina vprašanih odgovorila, da jedo manj mesa, kot so ga.

Vse več steakhousov

A na terenu tega ni opaziti. V New Yorku so steakhousi ne samo polni, ampak se širijo z novimi izpostavami. Znani steakhouse Wolfgang’s je v 15 letih zrasel z ene lokacije na Manhattnu na štiri. In ni edini.

Restavracij, ki temeljijo na mesu, je v New Yorku vse več. Mark Pastore, direktor znanega podjetja za distribucijo mesa Pat LaFrieda, je za NY Post povedal, da pri njih prodaja rdečega mesa vsako leto naraste za 10–15 odstotkov.

Pred dvema letoma so na spletni strani Epicurious, ki spada pod okrilje Conde Nasta, zapisali, da "v imenu trajnosti" ne bodo več objavljali novih receptov z govedino, urednica pa je ob tem pripisala, da računa, da bodo zgledu sledili še drugi, a do danes temu ni sledil niti en večji medij.