Natalie Portman prisega na vegansko prehrano. Foto: Reuters
Natalie Portman prisega na vegansko prehrano. Foto: Reuters

Podjetje La Vie je zbralo že 25 milijonov evrov pri naložbenih skladih in okoljsko zavednih zvezdnikih, kot je Portmanova, dolgoletna zagrizena veganka.

To sicer ne bo prva slanina na rastlinski osnovi, a ustanovitelji podjetja La Vie svojo razvijajo na popolni imitaciji svinjske maščobe, kar naj bi jih ločevalo od drugih znamk, poroča AFP.

“Smo edini na svetu, ki nam je uspelo razviti rastlinsko maščobo, ki se kuha, cvre in porjavi kot živalska maščoba," je z navdušenjem sporočil direktor podjetja Nicolas Schweitzer.

Po več minutah na ponvi so bile rezine "prekajene slanine" zlato zapečene, hrustljave in podobnega okusa kot prava slanina, navajajo v podjetju.

Preizkusili so tudi veganske ocvirke, ki se tudi lepo zapečejo, samo malce slani so, ugotavljajo. Francoski urad za kakovost živil jim je podelil oceno "C", kar je slabše od brokolija, a bolje od pravih svinjskih ocvirkov, navaja spletna stran.

Vse več podjetij in zagonskih podjetij v zadnjih letih eksperimentira z vrsto izdelkov na osnovi rastlin, s katerimi želijo zamenjati izdelke iz svinjine, govedine in piščanca, a poustvariti okus prave slanine je bil vedno velik izziv.

Ethan Brown, direktor podjetja Beyond Meat, vodilnega na področju veganskih mesnin, je lani za Wall Street Journal povedal, da je izdelava slanine, steaka in surovega "piščanca" sveti gral prehrambne industrije.

Vse več uporabnikov opušča meso

Trg za tovrstne izdelke raste, saj vse več ljudi iz svoje prehrane umika meso, bodisi iz etičnih bodisi iz okoljevarstvenih razlogov.

Ustanovitelji podjetja La Vie, ki so podjetje ustanovili leta 2019, menijo, da je pravi ključ do uspeha, kako pritegniti več kupcev, da jim ponudiš pravi okus. “Po treh letih raziskav in 5000 poskusih nam je uspelo premagati nori izziv reproduciranja okusa svinjine,” je ponosno povedal 34-letni Schweitzer.

Maščoba v njihovi imitaciji slanine in ocvirkov je večinoma sončnično olje in posebej prečiščena voda. "Mesni" del vsebuje sojo, sol, naravna barvila iz redkvic in paradižnikov ter naravne okuse. Portmanova se je pridružila vlagateljem, potem ko je poskusila izdelke La Vie doma v ZDA in bila nad njimi navdušena.