Foto: Reuters
Foto: Reuters

Stars Coffee ima v lasti 39-letni Timati, raper, igralec, podjetnik in podpornik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Starbucks se je iz Rusije, podobno kot ostala zahodna podjetja, umaknil po ruski invaziji na Ukrajino februarja letos.

Vse poslovalnice te priljubljene ameriške verige kavarn so zaprli marca, dokončno pa se je podjetje iz Rusije umaknilo maja. Starbucks je imel v Rusiji 130 poslovalnic in skoraj 2.000 zaposlenih. Osebje ostaja najmanj do jeseni na polni plači.

Logotip Starsa močno spominja na Starbucksov, le da ženska figura v središču kroga nosi tradicionalno rusko pokrivalo.

Za Stars Coffe stojita raper Timati in restavrater Anton Pinsky. Foto: Reuters
Za Stars Coffe stojita raper Timati in restavrater Anton Pinsky. Foto: Reuters

A solastnik Starsa, restavrater Anton Pinsky, vztraja, da si podobi nista prav nič podobni, razen, da sta obe krožne oblike. Starbucks podobnosti med logotipoma in imenoma ni komentiral.

Poiskali nove dobavitelje in dobre pražarje

Ker je imel Starbucks lastno proizvodno bazo, sta morala lastnika verige Stars Coffee najti nove dobavitelje. "Preprosto smo poiskali nove dobavitelje, dobre pražarne in ker so naši mojstri za kavo vse skupaj pravilno zmešali, imamo zdaj produkt, za katerega menimo, da bo konkurenčni," je povedal Timati.

Rusi sicer v zadnjih mesecih pospešeno menjajo zahodne, uveljavljene znamke s svojimi domačimi in tako polnijo vrzel, ki je nastala na trgu po umiku ameriških in evropskih korporacij.

Veriga Striček Vanja je McDonald's zamenjala že marca, junija pa se ji je pridružila še ena nova ruska znamka. Tako so se nekdanje McDonald'sove poslovalnice – teh je po celi Rusiji več kot 800 – preimenovale v Okusno & pika (Vkusno & točka).

Podjetje je v lasti ruskega naftnega magnata Aleksandra Govorja, obdržali pa so tako McDonald'sovo opremo kot tudi sestavo hamburgerjev.

McDonald's se je v Rusiji odprl leta 1990 kot nekakšen simbol sprejemanja zahodne kulture in hrane po razpadu Sovjetske zveze.