Ana Roš in Valter Kramar, ki stojita za Hišo Franko. Foto: BoBo
Ana Roš in Valter Kramar, ki stojita za Hišo Franko. Foto: BoBo

Na prvi slovesnosti po izbruhu pandemije novega koronavirusa ‒ ki je številne restavracije skoraj spravil na kolena, brez dvoma pa spremenil dojemanje visoke kulinarike ‒ so razglasili, kateri chefi oz. restavracije se bodo odslej ponašali z Michelinovimi zvezdicami.

Kot je pojasnil Gwendal Poullennec, globalni direktor Michelinovih vodnikov, so veseli, da so lahko s postopnim odpiranjem evropskih mej razkrili prvo izdajo Michelin Guide Slovenia. "Naši inšpektorji so resnično uživali v njegovi pripravi in izpostavljanju destinacije, ki sije na toliko različnih načinov. Izbor naših inšpektorjev kaže izjemno kakovost slovenske kulinarične scene, kreativnost njenih nadarjenih kuharskih mojstrov, visoko kakovost lokalnih surovin in tudi zavezanost kuharskih mojstrov k bolj trajnostno naravnanemu pristopu h gastronomiji. Naši inšpektorji so bili resnično veseli, ko so odkrili restavracije, ki delajo Slovenijo tako očarljivo in vznemirljivo mednarodno destinacijo in destinacijo, ki bi jo morali odkriti ali ponovno odkriti vsi foodiji."

6 restavracij dobilo Michelinove zvezdice

Eno zvezdico so dobile restavracije: Hiša Denk (chef Gregor Vračko) v Zgornji Kungoti, Pri Lojzetu (Tomaž Kavčič) na dvorcu Zemono v občini Vipavi, Vila Podvin (Uroš Štefelin) v Radovljici, novogoriška restavracija Dam (Uroš Fakuč) in Atelje (Jorg Zupan) v Ljubljani.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Dve zvezdici za Ano Roš oz. Hišo Franko

Dve Michelinovi zvezdici je dobila Ana Roš in njena Hiša Franko (Kobarid), s čimer je postala prva restavracija v regiji, ki se ponaša z dvema zvezdicama. Prvo izdajo Michelinovega vodnika za Slovenijo je tako dobila ravno znana chefinja.

"Zvezdici Hiše Franko nista moji. Leo, Alen, Yvonne, Manca, Alicia, Dejan in vsi drugi obrazi v Hiši Franko, vključno z mojimi otroki, si jih zaslužijo. Naj jim svetijo. Hvala, brez vas nikoli ne bi zmogla. Jutri je nov delovni dan. Danes je dan za praznovanje," je ob prejemu prestižne nagrade dejala Ana Roš iz Hiše Franko.

Tudi drugi dobitniki zvezdic so se zahvalili predvsem svojim ekipam, družinam in gostom, saj, kot je poudaril Jorg Zupan iz Ateljeja, "delamo predvsem zanje".

Zvezdica za trajnost za šest restavracij

Šest restavracij oz. njihovi chefi so bili nagrajeni za svoje prispevke k trajnosti kulinarike: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera Bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna za Gradom (Davide Crisci), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).

Michelinove zvezdice in priznanja

Michelinove zvezdice in priznanja:
- tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,
- dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,
- ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,
- “Bib Gourmand” – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,
- “The Plate Michelin” – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
- piktogram trajnostnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Priznanja za krožnik Michelin, ki nagrajujejo sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok, je dobilo kar 37 slovenskih restavracij: Julijana, Ošterija Debeluh, Gostilna Vovko, Gostilna Francl, Dvor Jezeršek, Gredič, Hiša Torkla, Marina, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Pavus, AS, B-Restaurant, Cubo, Harfa, JB, Maxim, Monstera Bistro, Separe, Shambala, Strelec, Sushimama, Valvasor, Vander, MAK, Sedem, Calypso, Pikol, Hiša Fink, grad Otočec, Galerija okusov, Stara Gostilna, Rizibisi, Sophia, Hiša Krasna, Danilo, Kendov Dvorec.

Nagrado "Bib Gourmand", ki simbolizira dobro razmerje med ceno in kakovostjo, je dobilo devet restavracij, in sicer: Etna (Igor Peresson), Ruj (Peter Patajac), Gostišče Grič (Luka Košir), Jožef (Sadmir Talić), Na Gradu (Damjan Fink), Rajh (Leon Pintarič), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič), Gostilna Repovž (Meta Repovž), Evergreen (Mojmir Marko Šiftar).

"To je poseben dan za Slovenijo in slovensko gastronomijo," je pred podelitvijo dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in poudaril, da je slovenski turizem po epidemiji covida-19 pripravljen znova pozdraviti turiste z vsega sveta. "Michelinove zvezdice so še dodaten razlog za obisk naše čudovite države," je dodal.

Z Michelinovim vodnikom bo tistim, ki iščejo najboljše v kulinariki, še lažje najti Slovenijo, pa je na slovesnosti poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

Michelinovi ocenjevalci so v zadnjem letu anonimno obiskali številne slovenske restavracije in bili, kot je dejal mednarodni direktor vodnikov Gwendal Poullennec, navdušeni tako nad Slovenijo kot nad njenimi kulinaričnimi biseri ‒ poseben vtis je nanje naredilo predvsem slovensko mešanje tradicije in modernega, pa tudi trajnostna naravnanost tako restavracij kot turizma samega.

Eno zvezdico so dobile restavracije: Hiša Denk (Gregor Vračko), Pri Lojzetu (Tomaž Kavčič), Vila Podvin (Uroš Štefelin), Dam (Uroš Fakuč) in Atelje (Jorg Zupan). Foto: BoBo
Eno zvezdico so dobile restavracije: Hiša Denk (Gregor Vračko), Pri Lojzetu (Tomaž Kavčič), Vila Podvin (Uroš Štefelin), Dam (Uroš Fakuč) in Atelje (Jorg Zupan). Foto: BoBo

Slovenski gostinci in turistični delavci so si že leta prizadevali, da bi v Slovenijo prišel znameniti kulinarični vodnik Michelin, imenovan tudi rdeča biblija. Potem ko so svoje delo opravili tuji ocenjevalci, je bila razglasitev sprva napovedana že za marec, a jo je takrat odnesel novi koronavirus.

Pakova je sicer pred dogodkom poudarila, da Michelin vstopa le na lokacije z dokazanim kulinaričnim potencialom. "Z vstopom na slovenski trg dokazuje, da Slovenija spada v sam vrh svetovne gastronomije, da je njena ponudba konsistentna v kakovosti in vrhunskosti, da je butična in trajnostna, da ima inovativne in kreativne kuharske mojstre, ki s svojimi predanimi ekipami skrbijo za res edinstvena doživetja, ki temeljijo na kakovosti lokalno pridelanih surovin," je poudarila.

MIchelin podelil "slovenske" zvezdice