Po zvoku, ki nastane, ko potrkamo na les, se je poimenovala mlada oblikovalska trojica, ki je prepričana, da na ta način oživijo tudi dobri duhovi, ki prebivajo v lesu ... Foto: Tok Tok
Po zvoku, ki nastane, ko potrkamo na les, se je poimenovala mlada oblikovalska trojica, ki je prepričana, da na ta način oživijo tudi dobri duhovi, ki prebivajo v lesu ... Foto: Tok Tok
Sožitje lesa, bele barve in pastelov - pa tudi načela 'misli lokalno' - lepo ponazarjajo 'namizni prijateljčki' dvojca Hausfold. Foto: Hausfold
Arhitektka Eva Štrukelj pod znamko Lesna Vesna si želi ohranjati zgodovinsko izročilo, hkrati pa mu vdahniti sodobno preobleko ob uporabi današnje tehnologije. Njena temeljna surovina je les, izključno slovenskega porekla, kar velja tudi za celoten proces oblikovanja in proizvodnje. Foto: Lesna Vesna
Na Jurija Lozića, ki je svetu dal musguard, velja biti pozoren še naprej. Foto: Musguard

Oblikovalce, arhitekte in mlade ustvarjalce smo vprašali, kateri slog, barva, material in tehnologija bodo zaznamovali oblikovanje v novem letu. Smernice predstavljamo v seriji prispevkov, prvega si preberite tukaj.

NE SPREGLEJTE:
V rubriki Lepota bivanja smo pripravili pregled izdelkov slovenskih oblikovalcev, ki so v letu 2014 izstopali iz povprečja.

1. Oblikovalski dvojec Hausfold

Mladi notranji oblikovalki Petra Božič in Živa Lutman sta v skladu s svojimi izdelki prepričani, da se na področju tehnologije vrača "handmade", torej izdelki, ki nastajajo po načelih trajnosti in rokodelstva. V bližnjo prihodnost zreta skozi očala temnejših barv, še posebej izpostavljata bordo oziroma opečnato in modrozeleno. Ko gre za materiale, se bosta v letu, ki je za vogalom, pustili očarati bakru, marmorju in lesu, pri čemer bosta dali prednost lokalnemu. Slog bo po njunih napovedih moderen, izčiščen in industrijsko navdahnjen.

Mladi slovenski up: ne eden, ampak kar dva: Studio Oblique, ki navdušuje s sodobnim in izvirnim oblikovanjem keramike, ter mladi oblikovalski duo DeaEva, ki snuje pohištvo na multifunkcionalen in inovativen način.

2. Nina Granda, samostojna arhitektka in urednica

Naša druga sogovornica trenutno na podiplomskem študiju na Dunaju raziskuje kulturni menedžment in kuratorstvo. Ko jo povprašamo o prevladujočem slogu za 2015, izstreli: "Hmm, osebni! Vsakemu želim, da najde svojega. V arhitekturi je vedno pomemben osebni podpis uporabnika (in arhitekta), ta je odvisen od življenjskega sloga, izkušenj in afinitet. Moj slog je minimalen, raje sem obkrožena z manj predmeti kot z množico stvari – ampak nikoli pa ne gre brez merice kiča. Tako je vse bolj zabavno." Pri materialu ni dvoma: "Les, les - ker je to material z dušo, mehek, topel in lepo diši. Ker je uporaben v vseh merilih – kot gradnik okolja, zunanje ureditve, stavbe, pohištva, posode in manjših uporabnih predmetov." Tudi pri tehnologiji izpostavlja gradnjo z lesom in nestrpno pričakuje prvi slovenski nebotičnik iz lesa, pa tudi 3D-tisk po njenem mnenju ponuja vznemirljive možnosti. "Morda bodo 2015 že na voljo prve natisnjene hiše," ugiba. Izmed barv izbere belo, ker predstavlja eleganco, čistost in dopušča odprte možnosti. "Bel prostor lahko vedno spreminjamo, mu dodajamo barve, zgodbe in spomine. Všeč so mi prostori, ki niso do konca definirani," pojasni.

Mladi slovenski up: "Uh, veliko je talentiranih mladih! Kdo bo uspel, je bolj odvisno od vztrajnosti kot od talenta! Alja Košir na primer odlično piše o arhitekturi. Ker imam rada les, bi tukaj omenila še Lesno Vesno, ki lesene izdelke obogati z zgodbo, tradicijo odkriva na nov način."

3. Matej Rodela, Tok Tok

Tretjina oblikovalske naveze Tok Tok ob omembi sloga najprej pomisli na razumni minimalizem: "Iskren in preprost dizajn, ki nudi uporabne rešitve na izzive sodobnega življenja." Pri materialu je zanj izbira ena sama: "Les. Obnovljiv material, ki s časom postaja žlahtnejši." Barva: "Bela. Ker najbolje pristaja lesu." Na področju tehnologije se Rodela zaveda pomembnosti pametnih naprav - telefonov, tablic in še česa -, ki krojijo naše vsakdanje življenje. "Vse bolj so razširjene, vse bolj si želimo komunicirati, vse bolj smo vizualna civilizacija," razmišlja sogovornik, ki ni pozabil niti na bližajoči se razmah umetne inteligence, za katero si želi, da bi zaživela čim pozneje. Ali pa sploh ne.

Mladi slovenski up: Jurij Lozić, "ker je uspel z musguardom ustvariti popoln izdelek": "Cena izdelave je tako nizka, da je zanemarljiva, skladiščenje zavzame zelo malo prostora, izdelek deluje tako, kot obljublja, in za seboj ima lojalno skupnost uporabnikov. Le vprašanje časa je, kaj vse bo še Jurij ustvaril."