Takhon se je v zadnjih dveh mesecih redno udeleževal protestnih shodov. Foto: Reuters
Takhon se je v zadnjih dveh mesecih redno udeleževal protestnih shodov. Foto: Reuters

Takhon, ki ima v Mjanmaru in v sosednji Tajski na milijone oboževalcev, je bil dejaven tako v spletnih protestih kot tudi na prodemokratičnih shodih v živo.

Po navedbah njegove sestre Thi Thi Lwin je Takhona sredi noči prišlo na dom njegove mame v Jangonu aretirat približno 50 vojakov z osmimi vojaškimi tovornjaki.

Sorodna novica Mjanmarskega veleposlanika v Londonu zaklenili iz stavbe

Ob tem so mu zaplenili oba prenosna telefona in blokirali tako njegov Facebook kot Instagram, na katerem je imel več kot milijon sledilcev.

Takhonovi svojci so povedali, da trpi za "resno depresijo", medtem ko je eden od njegovih znancev dejal, da ima tudi fizične težave in da ne more niti stati ali hoditi normalno, navaja BBC.

A ob tem so dodali, da se je 24-letni zvezdnik "dobro zavedal posledic", ki mu pretijo, ter da se ni bal.

Ubitih že 600 civilistov

Takhon je bil reden udeleženec protestnih shodov, ki v državi potekajo od državnega udara v Mjanmaru 1. februarja, pri čemer je bilo do zdaj ubitih že okoli 600 civilistov.

Prav tako je na svojih družbenih omrežjih objavljal fotografije odstavljene voditeljice, Nobelove nagrajenke Aung San Su Či.

"Vojaški puč ostro obsojamo. Zahtevamo takojšnjo izpustitev predsednice vlade Aung San Su Či, predsednika U Win Myinta, ministrov civilne vlade in poslancev. Zahtevamo, da se izidi volitev 2020 spoštujejo in se kar najhitreje oblikuje nova civilna vlada," je zapisal Takhon v pozivu na Facebooku, ki so ga oblasti prav tako odstranile.

Aretirali tudi najbolj znanega komika

Aretacija slavnega manekena je še zadnja v seriji racij na mjanmarske zvezdnike v zadnjih dneh. Oblasti so izdale naloge za aretacije za približno sto filmskih ustvarjalcev, igralcev, zvezdnikov in novinarjev, ki so državni udar obsodili.

Ta teden so tako varnostne sile aretirale Zarganarja, najbolj znanega mjanmarskega komika. Prejšnji teden pa je puč obsodila tudi zmagovalka mjanmarskega lepotnega tekmovanja Han Lay v svojem govoru na Tajskem.