Rudolf Glavač s priznanji. Foto: Janez Krivec/Slovenske železnice
Rudolf Glavač s priznanji. Foto: Janez Krivec/Slovenske železnice

Nikdar je nisem imel, vedno sem rekel, kar bo, pa bo.

Ali je imel kdaj tremo?
Rudolf Glavač
Rudolf v akciji. Foto: Janez Krivec/Slovenske železnice

Vso svojo poklicno pot je delal kot železničar, hkrati je bil ves čas tudi glasbenik, vmes pa je opravljal tudi funkcijo gospodarja, tajnika in celo predsednika kulturnega društva Godbe Slovenskih železnic. Poleg harmonike igra trobento, rog in činele.

Najprej je želel postati veterinar, zato je po končani obrtni šoli odšel v Beograd, toda vojna mu je preprečila izobraževanje, zato se je vrnil domov. Tam ga je, kot so zapisali v februarski izdaji glasila Slovenskih železnic, pričakal nemški okupator in prisilno so ga rekrutirali za delo na železnici. Kmalu so ga premestili na Dunaj, kjer je delal v železniških delavnicah in popravljal lokomotive. Železnice so poklicno ostale njegov svet tudi po koncu vojne, ko so ga zaposlili na železnicah, kjer je ostal vse do upokojitve leta 1983.

Kmalu po vrnitvi iz vojske se je poročil, z ženo sta dobila dva sinova, ki sta prav tako železničarja, po dedovih stopinjah pa je šel tudi eden od vnukov.

Za svoje dolgoletno glasbenoustvarjalno delo je prejel že številna priznanja, na slavnostnem koncertu njemu v čast, ki je v soboto potekal v Zidanem Mostu, pa so mu izročili še plaketo Bojana Adamiča. Na vprašanje Bernarde Žarn, ki je povezovala koncert, ali ima kaj treme, je odvrnil, da ne. "Nikdar je nisem imel, vedno sem rekel, kar bo, pa bo."

Glasba ga je osvojila že kot otroka, igrati je začel pri 13. letih oz. "se čisto natančno ne spomni, ker je že dolgo tega." Z glasbo so se ukvarjali tudi njegovi starši: oče je igral harmoniko, mama pa citre.

Da je najstarejši godbenik v Sloveniji, je pokazalo že poizvedovanje leta 2008. Takrat so v godbi Slovenskih železnic z dopisom vse godbe, registrirane v Zvezi slovenskih godb, prosili, če jim lahko posredujejo podatke svojega najstarejšega godbenika. Rudolf Glavač se je, takrat pri 85 letih, lahko pohvalil s kar 72 let trajajočo kariero v godbi. Od drugih godb so prejeli le čestitke, kar je pomenilo, da je Glavač res najstarejši godbenik pri nas, v osmih letih, kolikor jih je minilo od takrat, pa je svoj položaj le še "utrdil".

Godba z dolgo zgodovino
Godbo Slovenskih železnic so v Zidanem Mostu železničarji ustanovili leta 1902. Zidani Most je bil že od nekdaj pomembno križišče na progi Dunaj-Trst-Zagreb. V godbi trenutno deluje 68 glasbenic in glasbenikov različnih generacij, zadnjih 18 let pa jih kot umetniški vodja in dirigent vodi Franci Lipovšek, pod čigar taktirko je godba osvojila že številna priznanja in plakete.

Nikdar je nisem imel, vedno sem rekel, kar bo, pa bo.

Ali je imel kdaj tremo?