Foto: Reuters
Foto: Reuters

Habasko je ubranil naslov, dirko, ki je potekala v petih etapah, ena izmed njih je bila nočna, pa je končal s časom 27 ur in 42 minut.

Ta je bila letos še posebej zahtevna (in obenem idilična), saj je pred samim začetkom tekmovanja na novo zapadlo okoli 120 cm snega, so poročale češke gorske službe. Takšnih padavin v zadnjih letih ni bilo. "Takšnih pogojev nismo imeli od leta 2004," je povedal Pavel Kučera, mož, ki je leta 1997 zagnal tekmovanje in ki je vas Deštne postavil na svetovni zemljevid. Dodal je, da je to zelo težka dirka, ki je ne morejo vsi dokončati, polovica tekmovalcev je odstopila na polovici poti.

Na tekmovanju je bilo 700 psov. Foto: Reuters
Na tekmovanju je bilo 700 psov. Foto: Reuters

Mednarodne preizkušnje, ki vodi vzdolž grebenov gorovja Orličke, se je udeležilo 100 tekmovalcev iz devetih držav, med njimi Avstrije, Nemčije, Poljske, Srbije, Švice in Nizozemske.

A večina med njimi je opravila skrajšano različico dirke, ki znaša 200 km. Le najvzdržljivejši, med njimi tudi Habasko, so dirko, ki jo dodatno otežijo nizke temperature, opravili v celoti. Dogodek je prijateljske narave, Habasko ni prejel denarne nagrade. "Zmagovalec prejme certifikat in ponosen je lahko, da mu je uspelo," je za Reuters povedal Kučera.

Tekmovanje nosi ime po Kučerovem sibirskem haskiju po imenu Šedivaček, ki se je izgubil na otvoritveni večer dirke in so ga ustrelili v bližnji vasi.