Rajanje na prvi dan festivala leta 2019. Foto: EPA
Rajanje na prvi dan festivala leta 2019. Foto: EPA

Festival Glastonbury v bližini istoimenskega kraja v Angliji je eden izmed največjih glasbenih festivalov na prostem. Letos in lani je odpadel zaradi covida-19. Nazadnje je festival potekal leta 2019, ko ga je obiskalo kar 203.000 ljudi.

Skozi festivalsko prizorišče teče tudi reka Whitelake, v kateri so raziskovalci z univerze Bangor na dveh lokacijah merili koncentracije mamil pred in med festivalom ter po njem leta 2019.

V tednu dni po festivalu se je koncentracija kokaina in MDMA-ja v strugi reke povečala za štirikrat, kar nakazuje na dolgoročno onesnaževanje, poroča BBC.

Raziskovalci tolikšen dvig pripisujejo množičnemu uriniranju po tleh med festivalom, mamilo in urin pa skozi zemljo pronicata v reko Whitelake.

"Onesnaženje z mamili zaradi javnega uriniranja se zgodi na vsakem glasbenem festivalu. Zaradi neposredne bližine reke na festivalu Glastonbury pa imajo mamila, ki jih sprostijo udeleženci, premalo časa, da bi se razgradile v tleh, preden vstopijo v sladkovodni sistem," je za Reuters povedal magistrski študent Dan Aberg.

Kokain lahko vpliva na življenjski cikel ogrožene jegulje

Koncentracije kokaina so se po navedbah raziskovalcev zvišale do ravni, ko vplivajo na življenjski cikel zaščitene vrste evropskih jegulj.

"Prav tako moramo širiti zavest o mamilih in farmacevtskih odpadkih. To je skrito področje, skrb vzbujajoče premalo raziskano, vendar so mamila potencialno uničujoč onesnaževalec," pa je opozoril profesor Christian Dunn.

Organizatorji bodo odvračali od uriniranja po tleh

Tiskovni predstavnik festivala Glastonbury je sporočil, da je zaščita lokalnih potokov in prostoživečih živali izjemnega pomena za organizatorje. Zavedajo se težav glede uriniranja obiskovalcev, zato "si trdno prizadevajo za zmanjševanje", tudi na prihodnjih festivalih pa bodo obiskovalce "odvračali" od uriniranja po tleh.