Tradicionalne beneške maske so bile namenjene prikrivanju identitete v dneh pred postom, ko so se ljudje še zadnjič zares sprostili. Danes imajo maske drugačen prizvok kot pred pandemijo. Foto: EPA
Tradicionalne beneške maske so bile namenjene prikrivanju identitete v dneh pred postom, ko so se ljudje še zadnjič zares sprostili. Danes imajo maske drugačen prizvok kot pred pandemijo. Foto: EPA

Februarja 2020, ravno ko se je karneval približeval vrhuncu, so v Italiji začeli preštevati prve žrtve takrat še povsem neznanega covida-19, zato so največje prireditve odpovedali. Lani razmere niso bile prav dosti boljše, zato o organizaciji karnevala sploh ni bilo govora.

Letos pa je na srečo drugače. Čeprav Benečani turistov niti ne pričakujejo niti ne vabijo preveč intenzivno, so na novo odkritega vrveža na ulicah pričakovano veseli. Karneval, ki so mu nadeli pomenljiv slogan (Spomni se prihodnosti), so uradno odprli 12. februarja, vrhunec pa bo doživel v tem tednu – veseljačenje bo namreč trajalo še do naslednjega (pustnega) torka.

Po poročanju Reutersa med obiskovalci sicer prevladujejo domačini, torej Italijani. Samo prve dni karnevala se jih je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v mesto zgrnilo okoli 50.000, kar sicer ni malo, a je daleč od okoli treh milijonov ljudi, kolikor se jih je navadno gnetlo po Benetkah v pustnem času.

Finalistke tekmovanja za
Finalistke tekmovanja za "Mario". Po legendi, poimenovani Dvanajst Marij, ki naj bi izvirala iz leta 946, so dalmatinski pirati na svečnico, med tradicionalnim verskim blagoslovom bodočih nevest ugrabili 12 deklet, ki so jih za to priložnost bogate družine ovenčale z nakitom in jim podarile bogato doto. Jezna množica Benečanov pod doževim vodstvom se je zapodila za njimi, jih dohitela in linčala, mlade neveste pa varno popeljala nazaj v domače Benetke. Foto: EPA

Čeprav tudi Italija opušča stroge protikoronske ukrepe – nedavno so preklicali obvezno nošenje maske na večini zunanjih površin –, pa še vedno ni naklonjena množičnejšim dogodkom, tako da tradicionalne parade beneških mask tudi letos ne bo, se pa po ulicah te dni sprehaja nemalo zamaskiranih turistov.

Izvedli so oz. bodo tudi tiste dogodke, ki ne predstavljajo hujšega tveganja za javno zdravje, na primer "parado" gondol in podobne prireditve na prostem. Kljub vsemu so domačini zadovoljni, da se življenje počasi vrača v normalne tirnice. "To je karneval upanja. Covid-19 se končuje in upamo, da se bomo vrnili v življenje, kot je bilo," je za Reuters dejal Benečan Cristian Scalise, Ketty Milano pa je dodala: "Žal mi je, da ni toliko beneških mask, kot sem pričakovala, a je vsaj nek nov začetek."

V Benetkah znova razposajeno