Videočestitka za 60 let. Foto: YouTube
Videočestitka za 60 let. Foto: YouTube

V Kranjsko Goro se namreč 13. in 14. marca po lanski odpovedi tekmovanja zaradi pandemije covida-19 vračajo najboljši smučarji na svetu.

Prireditev bo sicer zaradi epidemioloških ukrepov potekala brez gledalcev, bo pa navijanje zato potekalo malo drugače, tudi v podporo mladim športnikom, ki so se znašli v stiski.

Vstopnice #VITRANCcares si boste lahko zagotovili s poslanim SMS-sporočilom in ključno besedo VITRANC5 na 1919. Celoten izkupiček od vaših donacij za vstopnice bo namenjen projektu Botrstvo v športu. Namen akcije je zagotavljanje pomoči mladim športnikom iz socialno ogroženih okolij, starim od 14 do 23 let, pri razvoju in uresničevanju športnih potencialov.

Dobrodelni projekt so podprli tudi številni estradniki, ki so ob tem nanizali nekaj spominov na svoje smučarske prigode.

Sorodna novica Pomoč mladim športnikom, ki so se znašli v stiski

Strinjajo se, da je Pokal Vitranc v svetu upravičeno zapisan z velikimi črkami, a doživetja na belih strminah, kot jih poznamo danes, pa niso bila od nekdaj nekaj povsem samoumevnega.

Čeprav je, kot pravi, vedno navijal in spremljal tekmovanja, pa tudi osebno spoznal Tino Maze, je bil Vitranc za legendarnega pevca Lada Leskovarja kot smučarja vedno nekaj nedosegljivega.

Vili Resnik smuča že od malih nog: "S prijatelji smo se z avtobusom vozili do smučišča in potem smučali od jutra do večera – tam smo bili, dokler niso zaprli proge, in vmes so se nam že vse premočene cunje posušile," se v smehu spominja.

"Kombinezoni, sneg, sonce, smučke, sanke, sendviči in predvsem topel zimski čaj po aktivnosti. In potem skupaj s sošolci ogled Vitranca," našteva Omar Naber.

Sorodna novica Zelena luč za jubilejni Pokal Vitranc

Dejan Vunjak obožuje zimske športe kljub slabi izkušnji, ki ga je skoraj stala življenje: "V osnovni šoli sem se udeležil šole deskanja. Medtem ko smo stali ob robu smučišča, je nekdo zelo močno priletel vame. Če ne bi imel čelade, ne vem, ali bi preživel. Od takrat brez čelade ne grem na smuči."

Tudi kantavtorica Ditka ima rada zimske športe: "Ljubezen do teh sem gotovo prevzela od svoje mame Jelke, ki je v mlajših letih trenirala smučarski tek. Moj dedek pa se je v tem športu kar dvakrat udeležil olimpijskih iger."

V nasprotju s tistimi, ki brez snega ne morejo, pa Boštjan Gorenc – Pižama iskreno prizna, da je na smučeh stal le dvakrat ali trikrat v življenju: "Tako je moj največji smučarski dosežek, da sem si izmislil naslov plošče Pesjanja za Pasji kartel, v katerem sta bila Matej Jovan in Jure Košir. V studiu sem igral pasjanso, pa je padla ideja."

Sorodna novica Že zdaj pol metra betona, progo pa bodo polili še z vodo

"V učilnici za geografijo smo imeli televizor. Nekoč smo si med odmorom nastavili prenos iz Kranjske Gore. Ko je v razred stopil učitelj, je bila na progi številka 12, Jure Košir pa je imel številko 13. Učitelj je privolil, da lahko pogledamo njegov nastop, vendar pa je nekaj sekund za tem tekmovalec s številko 12 padel. Tekmo so prekinili za skoraj pol ure! Tako da smo na koncu imeli samo 15 minut pouka," se osnovnošolske anekdote spominja stand-up komik Uroš Kuzman.

Tako imenovana "smučarska dejavnost" voditeljice Ane Marie Mitič pa se je začela z zaljubljenostjo v vrhunskega italijanskega slalomista Alberta Tombo. Dlje od biti navijačice sicer še ni prišla, računa pa na to, da se bo na smuči nekoč postavila skupaj s svojim otrokom.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate rojstnodnevno čestitko, ki so jo 60-letnemu Vitrancu spesnili za jubilej.