Demolition group danes sestavljajo: Bojan Fifnja, Ivica Gregel, Tomi Gregel, Matjaž Pegam, Goran Šalamon in Jože Pegam. Foto: Goran Rovan
Demolition group danes sestavljajo: Bojan Fifnja, Ivica Gregel, Tomi Gregel, Matjaž Pegam, Goran Šalamon in Jože Pegam. Foto: Goran Rovan
Vabilo
Pogovor v Valvasorjevi knjižnici je vodil Vili Planinc. Foto: Goran Rovan
Izdali so več cd-jev, kaset in vinilnih plošč. Foto: Goran Rovan
O pestri zgodovini skupine pričajo tudi plakati. Foto: Goran Rovan
Kot Gast'r'bajtrs's so leta 1986 nastopili na kongresu ZSMS v Krškem. Foto: Goran Rovan

V Valvasorjevi knjižnici v Krškem so pripravili razstavo plakatov, nosilcev zvoka in izbor člankov o Demolition Group, ki letos praznuje že 29+ let obstoja. Koliko točno, ne vedo niti člani te posavske skupine, ki je pod imenom Gast'r'bajtrs's začela delovati že leta 1983. O tem in o drugih temah povezanih s to posavsko skupino sta v pogovoru ob otvoritvi razstave, ki bo na ogled do 15. marca, z Vilijem Planincem razpredala Goran Šalamon in Matjaž Pegam.

Demolition group so bili ustanovljeni leta 1985 kot frakcija oziroma širitev in nadaljevanje dela njihove praskupine Gast'r'bajtrs's. Takrat so člani delovali tudi pod drugimi imeni (Silver Baracuda, Del Masochistics) in se kot garažni band s svojo glasbo predstavljali na radiu Študent in drugih radijskih postajah.

Demolition group so zadnjih nekaj let mirovali in bolj malo nastopali. Na izid novega cd-ja pa so morali njihovi oboževalci čakati kar deset let. Toliko je namreč minilo od izida zadnje studijske plošče Bič, luč + upanje in cd-ja Planet starcev. Kot je povedal Goran, z naslovom te plošče niso hoteli postaviti ogledala sebi in narediti nekakšno avtoironijo, ampak so razmišljali širše, češ da ta družba mladih sploh ne potrebuje več, kar je po njihovem skrb vzbujajoče.

Lani pa so izdali še svojo prvo živo ploščo z naslovom Na živo. In naključje je hotelo, da je bil eden izmed koncertov ob izidu tega cd-ja na Metelkovi lani decembra ravno na dan protestov v Ljubljani. Tudi sami ugotavljajo, da so bolj pristni na odru, kjer lahko ponudijo več energije in dvignejo poslušalce, da jim sledijo. Najraje nastopajo v klubih, saj jim je ta scena najbližje, ne branijo pa se niti nastopov na velikih festivalih. Sicer pa so v svoji zgodovini nastopili tudi v gledališču, posneli celovečerni film Temni angeli usode in tudi precej videospotov. In to kljub temu, da se z glasbo ukvarjajo neprofesionalno.

In kaj je tisto, kar jih drži skupaj že tri desetletja? Po mnenju članov je to verjetno tudi to, da vsega tega ne počnejo zaradi denarja. Poleg tega so se zavezali, da nikoli ne bodo posneli novega albuma, če jim ne bo po volji, niti naredili česa drugega, če jim to ne bo ustrezalo. Zato ni čudno, da jih je eden izmed kritikov označil kar za pravi mali Gesamtkunstwerk, drugi pa so njihovo glasbo poimenovali kot celostna umetnina, surov disko, črni humor, alternativni beli fank in podobno.

Kratka zgodovina Demolition group
Demolition group so bili ustanovljeni leta 1985 kot frakcija, širitev in nadaljevanje dela njihove praskupine Gast'r'bajtrs's. Ta je bila ustanovljena leta 1983 in je bila najbrž prva skupina v vzhodni Evropi, ki je izdala LP-album pri neodvisni založbi.

Osemdeseta so Demolition group preživeli v nenehnem eksperimentiranju znotraj obstoječih in neobstoječih glasbenih zvrsti. Leta 1987 so s samosvojo verzijo electro-džeza podpisali diskografsko pogodbo s tedaj najmočnejšo italijansko neodvisno založbo Crusin’ Hiara, zanjo izdali dve plošči ter imeli številne koncerte predvsem po centralni Evropi (Španija, Benelux, Nemčija, Avstrija, Italija, Madžarska in seveda Jugoslavija), kar je do takrat uspevalo samo še dvema skupinama (Laibach in Borghesia). Obema seveda v precej večji meri, vendar delno tudi s pomočjo članov Demolition group, ki so z obema skupinama tesno sodelovali. Sodelovanje s skupino Laibach traja še danes.

Nekateri od nastopov Demolition group so bili precej nenavadni, saj je skupina recimo še vedno edini slovenski izvajalec, ki je kadar koli nastopil na prireditvi San Remo Rock (‘88). Festivali, ki so jih gostili, so bili tako rockerski kot "umetniški", tako punkerski kot "drugogodbaški". V tistem času je skupina skoraj povsem zanemarila delovanje doma, v Sloveniji. V petih letih odsotnosti so postopno izgubili skoraj vse občinstvo, ki so ga v preteklosti pridobili na svojo stran. Ta ugotovitev je bila posebno boleča, ko so prenehali sodelovati s svojo založbo v tujini in se doma znašli v vakuumu.

S tem se je profesionalno obdobje Demolition group končao. Zato so Demolition group kot resignirana skupina tik pred razpadom dokončno vzeli stvari v svoje roke in ob desetletnici skupnega sodelovanja brez visokih ciljev izdali kar dva albuma - Bad Gag 2 in Demolition group plays Gastrbajtrs, ki pa sta nepričakovano povzročila vrnitev skupine na slovenski glasbeni zemljevid. Leta 1995 so posneli še en album Deep True Love in tri leta pozneje Neovangelij.

Po albumu Bič Luč + Upanje je sledilo za skupino krizno obdobje. Posnet je bil nov album in tudi videospot za pesem Čudeži (Sašo Podgoršek). Ne album ne videospot pa nista nikoli ugledala luči dneva. Skupini, ki je odlično plavala v diverzantskih časih nerazvitega in neobičajnega glasbenega trga v domovini, ni ustrezalo vključevanje v razmere vse bolj normalnega glasbenega trga in njegovih zahtev. V tem času je skupino zapustil tudi eden izmed ustanovnih članov, Nikola Sekulović.

Leta 2005 je sledil poskus ponovne oživitve, ki pa zaradi drugih obveznosti novih članov, profesionalnih glasbenikov Mateja Hotka, Iva Rimca in Janeza Gabriča tudi ni obrodil pričakovanih sadov. Sledi ponoven zagon skupine v drugi polovici leta 2008 s ponovno in novo pridruženima Urošem Srpčičem in Tomijem Greglom. Danes pa skupino sestavljajo Goran Šalamon – vokal, Jože Pegam – saksofon, Matjaž Pegam – zvok, Bojan Fifnja – kitara, Ivica Gregel – bobni in Tomi Gregel – bas.

Goran Rovan