Eugenija Carl - raziskovalna novinarka, ki je nič ne ustavi. Foto: MMC RTV SLO
Eugenija Carl - raziskovalna novinarka, ki je nič ne ustavi. Foto: MMC RTV SLO
Urška Žolnir
Lani je bila za Slovenko leta razglašena Urška Žolnir. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Za laskavi naziv Slovenke leta so nominirane še igralka in pevka Lara Jankovič, Mateja Korošec, ustanoviteljica in direktorica Centra Korak, ki pomaga ljudem po poškodbi možganov, starosta slovenskih krajinskih arhitektov Juta Krulc, stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas, ki je med drugim reševala mariborski TAM, socialna delavka Jožica Mikić Horvat ter Luigia Negro, predsednica kulturnega društva Rezijanski dum, ki skrbi za ohranjanje rezijanskega narečja in kulturne dediščine.

Med nominiranimi so še Draga Potočnjak, ki je napisala knjigo o smrti svojega svaka Tonija Mrlaka, pilota, ki so ga sestrelili na prvi dan slovenske vojne za osamosvojitev, učiteljica tehnike za doseganje čustvene svobode Pika Rajnar, odgovorna urednica časopisa Gorenjski glas Marija Volčjak, ena najstarejših in najvztrajnejših slovenskih tekačič Helena Žigon in Nina Wabra, mlada novinarka, ki ji je prometna nesreča, po kateri je ostala na invalidskem vozičku, spremenila življenje.

"Je prava raziskovalna novinarka"
Eugenija Carl, novinarka brez dlake na jeziku, ki je slovenski javnosti med drugim razkrila, kako branjevke na slovenskih tržnicah v resnici pridelke kupujejo na tržaški veletržnici in jih nato pod oznako "domače" in po precej višji ceni prodajajo slovenskim kupcem, se je tako znašla v elitni druščini žensk, ki so tako ali drugače spremenile Slovenijo.

V obrazložitvi izbire so pri reviji Jana med drugim zapisali: "Je prava raziskovalna novinarka, ki je nič ne ustavi - kadar ljudem poješ hvalospeve, je vse lepo in prav, ko pa jih ujameš na laži, dobivaš svarila, grožnje, pravde na sodiščih. Pravi, da to počne zaradi sebe in ljudi, ki imajo pravico izvedeti resnico. V današnjem nepoštenem svetu, kjer vladajo politični in gospodarski lobiji ter denar, ni lahko biti dober novinar. Težko se je zoperstaviti ljudem, ki so s svojimi nečednimi dejanji številne spravili na rob preživetja. Kot novinarka s svojim poročanjem večkrat opravlja delo, ki bi ga morali organi pregona."

Prispevke Eugenije Carl si lahko preberete prek povezav na desni.

Nad Časarja, Prijatelja, Türka
Primorska dopisnica RTV Slovenija se brez strahu loteva vsake teme - tako je na primer poročala o sumljivih poslih nekdanjega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja in nekdanjega poslanca Srečka Prijatelja, razkrila je črno gradnjo ministra Igorja Maherja, ki je zato le po dobrem tednu moral zapustiti položaj, pa tudi razkošno "sušilnico sadja" Vitoslava Türka.

Priznanje za njeno delo in za nacionalno televizijo
Carlova je ob nominaciji za MMC dejala, da je počaščena, ker je med nominirankami: "To je veliko priznanje za moje delo, pri katerem me vodi samo resnica, pa naj se to sliši še tako oguljeno. Je sporočilo, da tudi drugi prepoznavajo moje delovanje po najvišjih moralnih in etičnih normah ter profesionalnih standardih novinarskega poklica."

Ob tem pa še dodaja: "Hkrati je tudi priznanje za nacionalno televizijo, kjer se trudimo dodati svoj kamenček na poti spreminjanja politične in poslovne kulture; da skupaj ustvarjamo okolje, ki bo obsodilo izigravanje zakonov, delovanje v nasprotju z družbenimi interesi, izkoriščanje privilegijev in zlagano moralo, ki se je žal globoko zažrla v vse družbene pore."

Lani je ugledni naziv, ki ga revija Jana podeljuje že 25 let, prejela judoistka Urška Žolnir.