So biobučke in so
So biobučke in so "bučke". Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sadje in zelenjava z italijanskih veletržnic


Večji del sadja in zelenjave, ki ga slovenski kmetje oglašujejo in prodajajo kot domače, biološko in integrirano, ima s temi "nazivi" bolj malo opraviti. V resnici izvira z italijanskih veletržnic. Po sledeh nakupa in prodaje je preteklo noč šla koprska dopisnica TV Slovenija Eugenija Carl.

Na tržaški tržnici sadja in zelenjave na debelo, kamor se še pred četrto uro zgrnejo do roba napolnjeni tovornjaki z blagom iz vse Italije in Španije, je med kupci srečala mnogo znanih obrazov s slovenskih stojnic. Vsi so seveda zanikali, da bi kupovali tuje in poceni sadje in zelenjavo in ju nato v Kopru, Ljubljani, Postojni, Luciji, na Vrhniki, Belvederju … kot domače prodajali za višjo ceno. Preprodaja je očitno tako donosen posel, da so bili nekateri pripravljeni na večurno skrivanje, izmikanje, bežanje pred kamero, laganje in iskanje izgovorov, zakaj se sredi noči kratkočasijo v Trstu … Ko je kamera odšla, pa so stopili iz sence in napolnili prtljažnike svojih avtomobilov.
Če se malo pošalimo: toliko slovenskih kmetov obdeluje tržaško, velikotržniško njivo, da že tamkajšnji nigerijski delavci pozdravljajo z "dober dan".
V kamero se je vseeno ujela zanimiva, pa tudi skrb vzbujajoča slika razmer nad našim trgom sadja in zelenjave, ki je očitno brez pravega nadzora.

Eugenija Carl, Koper

Sadje in zelenjava z italijanskih veletržnic