Črna gradnja Vitoslava Türka. Foto: MMC RTV SLO
Črna gradnja Vitoslava Türka. Foto: MMC RTV SLO


Koprski kriminalisti so zaradi suma kaznivega dejanja opustitve uradne dolžnosti sprožili postopek zoper vodjo koprske gradbene inšpekcije Pavla Galjaniča. Kot je znano, so na koprski inšpekciji leta 2007 prejeli anonimno prijavo, da sta na zemljiščih v lasti družine Türk, na Parecagu, zrasli črni gradnji. Prav Galjanič je bil tisti inšpektor, ki je po prijavi potreboval kar tri leta, da se je prvič odpravil na ogled Turkove posesti. Na terenu je Vitoslava Türka celo opozoril, da gradi na črno in da je zoper njega sprožen postopek, ki pa nato nikoli ni bil izpeljan do konca. Galjanič je osumljen, policija postopka še ni zaključila, zato ni znano, ali bodo inšpektorja tudi kazensko ovadili.
Kmalu bo znano, ali bodo rušili
Potem ko je TV Slovenija konec marca ekskluzivno razkrila nezakonite razkošne gradnje družine Türk, se je inšpekcija dela očitno lotila s polno paro. Inšpekcijski postopek nekdanjega direktorja Elesa Vitoslava Turka in podjetja Virtus v lasti njegovih sinov je zaključen. Odločbe še niso spisali, po naših informacijah pa naj bi inšpektorji zahtevali rušenje objektov na Parecagu in prepoved vsakršnega prometa z njimi.

Sprva laž, nato molk
Kot je znano, je Vitoslav Türk sprva javno zanikal, da bi bil lastnik črne gradnje, a smo mu nasprotno dokazali z uradnimi dokumenti. Podatki v zemljiški knjigi namreč pravijo, da je parcela 402/ 13 parcela, na kateri stoji Türkova črna gradnja. Po katastru gre za sadovnjak, pod rubriko dejanska raba pa se prikazuje: pozidano zemljišče. Imetnika: Vitoslav in Metka Türk, vsak do polovice. To v preprostih besedah pomeni, da sta lastnika parcele in vsega, kar na njej stoji, zakonca Türk. Vsakršno drugačno stanje bi se namreč v zemljiški knjigi videlo. Tako pa ni vknjižen noben prenos lastninske pravice, niti ni plombe, da bi bil predlagan kakršen koli vpis.
Zanimivo pa bi bilo slišati tudi, od kod podjetju Virtus v lasti Türkovih sinov denar za gradnjo prestižne vile ali obeh vil, kot trdi Türk. Po javno dostopnih podatkih je imelo podjetje z nič zaposlenimi leta 2007 50.000 evrov prihodka, leto pozneje 628 evrov, še leto pozneje pa 1.500 evrov prihodka.

Med odkrivanjem novih podrobnosti o Türkovih črnih gradnjah nam je uspelo najti zdaj že upokojenega ljubljanskega arhitekta Dušana Engelsbergerja. Njegove navedbe so nov dokaz, da se je Türk zlagal slovenski javnosti. Gradnja se je začela leta 2002, ko je bil objekt postavljen do gabaritov, navedenih v gradbenem dovoljenju, pa se je zalomilo, saj so začeli dodajati stebrišča, pa zastekljen prostor in druge "dodatke", pravi Engelsberger. "Investitor - Vitoslav Türk - me je zlorabil, dal me je napisati na gradbeno tablo kot odgovornega nadzornika, kar nikoli nisem bil. Zato da bi name prevalili odgovornost, ker se ni zidalo v skladu s projektno dokumentacijo." Ker ga niso hoteli izbrisati, je Engelsberger odšel. "Türk je nato gradil naprej po mojih idejnih zasnovah, kar je nezakonito. Gradnja je mogoča le po projektni dokumentaciji, potrjeni v gradbenem dovoljenju," je pred časom dejal Engelsberger.
Več iz celotne zgodbe lahko preberete med pripetimi sorodnimi novicami.
Eugenija Carl, TV Slovenija