Zmagovalna trojka: Eva Matijašević, Maja Cotič in Laura Škvorc. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmagovalna trojka: Eva Matijašević, Maja Cotič in Laura Škvorc. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mis Slovenije 2013
Za lento se je potegovalo 14 finalistk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Najbolj atraktiven izhod je bil tudi letos izhod v kopalkah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Cotič
Nova mis Slovenije prihaja iz Nove Gorice. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mis Slovenije
Sedmerica superfinalistk pred izzivom večera: odgovorom na vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Cotič
Cotičeva je po izboru še nekaj časa vestno odgovarjala novinarjem na vprašanja in pozirala fotografom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Laura Škvorc
Laura Škvorc je v roke sinoči vzela mikrofon in za zbrane zapela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nova mis Slovenije je postala 24-letna študentka visoke šole za kozmetiko Maja Cotič, ki je prejela lento iz rok Nives Orešnik. Prva spremljevalka je postala Laura Škvorc, druga pa Eva Matijašević.

Slabo leto dni po razglasitvi še ene slovenske mis brez spektakla in z izborom, ki je potekal na uradnem sklepnem castingu v enem izmed ljubljanskih hotelov, je izbor za mis znova dobil prireditev, kjer je bila nova nosilka lente postavljena pred izziv, kakršnega bo v precej večji meri okusila na svetovnem izboru, ki bo letos 28. septembra v Indoneziji.

Med štirinajstimi tekmovalkami je bilo - kakor je postala navada - precej starih obrazov z domačih lepotnih izborov. Za naziv mis Slovenije 2013 so se pomerile nekdanje mis kazinojev, finalistke mis Zemlje in mis Hawaiian Tropic, nekdanje tekmovalke za mis športa, manekenke in novost letos - tekmovalka, ki jo je širša javnost lahko bolje spoznala kot asistentko v enem izmed licenčnih televizijskih kvizov, ki so ga predvajali na eni izmed komercialnih televizij.

"Na teh lepotnih tekmovanjih pridobiš ogromno samozavesti in novih poznanstev. Tako da mislim, da je to res nekaj lepega. Zakaj pa ne," je na MMC-jevo vprašanje, ali se ji zdi prav, da se na lepotne izbore pri nas pojavljajo vedno isti obrazi, odgovorila nova mis Slovenije.

Cotičeva je sicer znana kot nekdanja finalistka izbora za mis Hawaiian Tropic in obraz Beauty weekenda 2010. Matijaševićeva - favoritinja občinstva in prepoznavni obraz z malih zaslonov zaradi prej omenjenega kviza - je bila izbrana tudi za mis fotogeničnosti, lanska mis severne Gorenjske Škvorčeva pa si je nadela še lento za mis talenta, ki ga je tudi predstavila med izborom. Za zbrane v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča je predstavila svojo "interpretacijo" skladbe Whitney Houston I Will Always Love You.

Novo mis Slovenije so razglasili tudi za mis osebnosti, saj je prejela največ glasov prek spletnega glasovanja, ki je potekal v času predizborov.

Za glasbene predahe so skrbeli Matjaž Zupan in California, Damiano Roi, Nuša Derenda ter skupina Kingston in Pero Lovšin.

Trije hodi in (pestri?) odgovori na vprašanja
Štirinajst finalistk se je občinstvu v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča predstavilo v treh hodih: 'casual' oblekah, kopalkah in večernih oblekah. Največ pogledov so - tradicionalno - privabila dekleta v kopalkah.
"Zaskrbela so me dekleta, ki ne dajo na svoje telo. Vidi se, da nič ne telovadijo in nimajo prave prehrane. Če stopijo na takšno pisto in se pokažejo v svoji lepoti, bi morale tudi nekdaj storiti za to stvar," je za MMC dejal po izboru mojster ličenja Luka Luka in dodal. "Mislim, da se pri mis gleda vse: zunanja in notranja lepota. Tu pa ni opravičila."

Podobno opazko o hodu v kopalkah je dala tudi nekdanja mis Slovenije Iris Mulej, ki je dejala, da se ti "malo razširijo 'obzorja', ko vidiš dekle v kopalkah". "Za mis ni treba, da ima dekle izklesano telo. Bolj je pomembno, da je lepa in proporcionalna: kar koli bi dal nanjo, mora lepo pristajati. Tiste izklesane postave so bolj za modne revije za spodnje perilo in kopalke. Pri njih pa se bolj išče paket vsega: energija, lepa, skladna postava, simpatičnost, zgovornost - ker na koncu pristane med vami mediji - seveda je potrebna prava energija in komunikativnost."

In prav komunikativnost in iznajdljivost sta bila še zadnja izziva, ki sta ločevala končne nosilke lent in preostala dekleta, ki so pristala med sedmerico superfinalistk. Poleg lastnic najbolj širokega nasmeška četrtkovega večera so se med superfinalistke uvrstile še Kristina Lesjak, Sara Zemljić, Lara Koren in Loretta Dominković.

In napočil je čas za vprašanja strokovne žirije, ki so jo sestavljali lanska mis Slovenije Nives Orešnik, direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, nekdanja mis Slovenije Iris Mulej, hrvaški lepotni kirurg Siniša Glumičić, ostrojezična komentatorka iz različnih slovenskih resničnostnih šovov Angelca Likovič in direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl.

Strah vseh tekmovalk za mis - vprašanja
Po bolj ali manj spretnih vprašanjih in odgovorih (o katerih si lahko več preberete na tej povezavi) je napočil čas, da je pod glavni žaromet stopila zadnja superfinalistka - Loretta Dominković.

Vprašanje ji je postavila Mulejeva, ki je dejala: "Moje vprašanje bo malo bolj aktualne narave: kdo je južnoafriški voditelj - svetovno znana legenda -, ki se trenutno bori za svoje življenje?" Po uvodnem pozdravu tekmovalke in posebni zahvali svojim navijačem je študentka menedžmenta iz Velenja odvrnila: "No, ja, zdaj če se že poglabljamo v to, mogoče bi bilo bolje, Iris, da ti to meni poveš (smeh), ker najbrž to že veš (smeh) ... Pa ne bomo iskali neznanja."

Presenečena Mulejeva je odvrnila: "Ne, ali ne veš ali ..." Dominkovićeva pa se je reševala iz zagate s smehom in besedami: "Čakam odgovor!" Mulejeva je znova odvrnila: "Ja, mislim, ali ne veš ..." Vmes pa jo je prekinila tekmovalka in z bolj zadržanim glasom izrekla odgovor, ki se je slišal bolj kot "Mandera" kakor Mandela. Mulejeva jo je še enkrat vprašala, kako se piše in nato je dobila odgovor, ki ga je pričakovala: "Mandela."

Kako sta "izziv večera" pokomentirali tako Mulejeva kot Dominkovićeva, si boste lahko prebrali kmalu.

Na Gospodarskem razstavišču se je za mis Slovenije pomerilo poleg omenjenih še Suzana Demir, Nina Rogelj, Urška Štokelj, Nastja Zajc, Sabina Ramić, Sara Barut in Valerija Lesnjak.
Svetovni izbor bo 28. septembra

Na celotnem tekmovanju se je letos zvrstilo 422 deklet. Kandidatke so se pomerile v petnajstih predtekmovanjih. Štirinajst finalistk pa je bilo izbranih na regijskih polfinalih. "Edino dve, ki sta manjkali, smo izbrali na zaključnem castingu. Vse druge pa so dobitnice regijskih lent," je za MMC zatrdila vodja projekta Jelka Šajn iz agencije Star-s, d. o. o., ki bedi nad tekmovanjem.

Poleg Slovenije je za zdaj sodelovanje na svetovnem izboru, ki bo potekalo 28. septembra, potrdilo že 59 delegacij. Znano pa je tudi že, da bo novo najlepše dekle na svetu kronala lanska zmagovalka, Kitajka Venšja Ju.

Nekdanja mis Slovenije, ki je dejala za MMC, da se ji življenje z lento ni kaj bistveno spremenilo, pa je svoji naslednici še zaželela: "Naj bo dekle pozorna, na kakšen način se v tujini operira s celotnim lepotnim nazivom mis. Naj spozna svetovne organizatorje in naj si doma vzame čas, da naredi največ zase in za licenco."

Več fotoutrnikov s samega dogajanja si boste lahko pogledali kmalu.