Priprave na martinovo nedeljo so se začele. Foto: MMC RTV SLO
Priprave na martinovo nedeljo so se začele. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav se bo mošt spremenil v vino šele 11. novembra, so priprave na martinovo nedeljo že v polnem teku. Tromostovje in Staro Ljubljano so tako napolnile stojnice v okviru prireditve Ljubljanska vinska pot. Te pa so privabile številne radovedneže, ki so svoj predmartinov pohod začenjali z nakupi oz. izposojo praznih kozarcev za en evro.

MMC je dogajanje obiskal v popoldanskih urah, ko so nas pozdravile najrazličnejše vinske kraljice. Samo dogajanje pa se je začelo že ob 10. uri, ko so se stojnice napolnile z izbranimi vini iz vseh vinorodnih dežel. Kot veleva tradicija, so se tudi letos člani Združenja slovenskega reda vitezov vina izpred Mesarskega mostu v spremstvu vinskih kraljic odpravili do mestne hiše, kamor so odnesli sod vipavca. Gre za tradicijo, ki sega že v srednji vek, ko so čolnarji, ki so pluli po Ljubljanici, igrali nadvse pomembno vlogo pri prevozu tovora med Ljubljano in Trstom. Tovorili so raznovrstno blago - med njimi tudi vino. In to vlogo čolnarjev so pozneje prevzeli člani združenja.

Med 10. in 14. uro so sledila predstavljanja županskih vin pred mestno hišo, manjkalo pa ni niti obloženih stojnic s pršutom, izdelki iz medu, domačimi mesninami, poticami itd. Primorsko vinorodno deželo so predstavljala vina iz Goriških brd, Krasa, slovenske Istre in Vipavske doline. Podravsko vinorodno deželo so predstavljali predstavniki Prekmurja in Štajerske Slovenije. Posavsko vinorodno deželo pa so zastopali predstavniki Bele krajine, Bizeljskega, Sremiča, Dolenjske. Manjkali pa niso niti drugi ponudniki.

Nekaj utrinkov popoldanskega dogajanja si lahko ogledate v galeriji spodaj.