Veseli december se je letos v Ljubljani začel že konec novembra s prižigom lučk, vrhunec praznovanja pa bo jutri. Foto: BoBo
Veseli december se je letos v Ljubljani začel že konec novembra s prižigom lučk, vrhunec praznovanja pa bo jutri. Foto: BoBo
Muff
Muff, Tabi in Učiteljice bodo zasedli Kongresni trg. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Kingstoni
Kingstoni bodo poskrbeli za zabavo v Mariboru. Foto: Organizator
Big Foot Mama bodo na silvestrovo nastopili v Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Čuki
V Velenju bodo obiskovalce zabavali Čuki. Na uradnem silvestrovanju ognjemeta ne bo, saj so na velenjski občini raje namenili za nakup sedmih 3D-tiskalnikov, ki jih bodo podarili velenjskim osnovnim šolam in Centru za vzgojo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Eno najbolje obiskanih silvestrovanj je tisto v prestolnici, kjer bodo poskrbeli za zabavo vseh generacij.

V prestolnici bodo prvi silvestrovali otroci do 10. leta starosti. Otrokom se bodo tudi letos na Kongresnem trgu pridružili pravljični junaki, obiskal pa jih bo še Dedek Mraz.

Ob 21. uri bodo Kongresni trg preplavili nekoliko starejši, ki jih bodo v novo leto popeljale glasbene skupine Muff, Tabu in Učiteljice.

Ljubitelji slovenske popularne in narodno-zabavne glasbe bodo silvestrovali na Pogačarjevem trgu, kjer bodo nastopali Ansambel Petan in Face. Na Trgu francoske revolucije pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji alternativne in rockovske glasbe. V novo leto bodo obiskovalce tam pospremili Koala Voice, N'toko, Klemen Klemen in 8 Bomb.

Prizorišče na Mestnem trgu bo tradicionalno namenjeno ljubiteljem popevk, ki jih izbrani izvajalci prepevajo vsako leto. Tokrat bodo nastopali Manca Izmajlova, Samuel Lucas in skupina HELP! - A Beatles Tribute. V Ljubljani sicer po besedah Stuškove na več prizoriščih silvestruje okoli 40.000 ljudi.

Po besedah vremenoslovcev bodo tokrat ognjemeti dobro vidni, saj bo silvestrski večer jasen. Se bodo pa nekoliko spustile temperature. Sreda bo oblačna in vetrovna, četrtek in petek pa bosta jasna, mrzla in brez megle. Po nižinah se bodo temperature gibale med minut pet in minus deset stopinj Celzija.

Kot so zapisali na Mestni občini Ljubljana (MOL), izbor izvajalcev zagotavlja zabavo vsem generacijam, s trga pa bodo imeli obiskovalci tudi enega najlepših pogledov na ognjemet, ki ga bodo tradicionalno uprizorili z Ljubljanskega gradu. Kot je pojasnila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stuškek, bo ta letošnje leto, ko Ljubljana vstopa v leto Zelene prestolnice, zelene in bele barve ter iz razgradljivega materiala. Ob morebitni megli bo ognjemet zvočni z nizkoletečimi raketami.

V Mariboru Kingstoni, v Celju Rok'n'Band
Pestro bo tudi v Mariboru, kjer se bo silvestrovanje začelo ob 22. uri na Trgu Leona Štuklja. Za zabavo bosta skrbeli skupini Karneval band in Kingstoni.

Kot je pojasnila direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Janja Viher, je lani na Trgu Leona Štuklja kljub minus sedemnajstim stopinjam Celzija silvestrovalo okoli 10.000 ljudi, zato podobno število obiskovalcev pričakujejo tudi letos.

Otroci bodo prvi silvestrovali tudi v Celju. Od 10. do 13. ure bodo lahko na Glavnem trgu uživali v Pravljični deželi. Na Krekovem trgu pa bodo tiste, ki bodo novo leto dočakali na prostem, zabavali Rok'n'Band.

V Velenju bodo silvestrovali na Titovem trgu. Dedek Mraz in Goriški škratki bodo otroke obiskali med 18. in 20. uro. Od 22. ure naprej pa bodo obiskovalce zabavali Čuki. Na uradnem silvestrovanju ognjemeta ne bo, saj so na velenjski občini denar raje namenili za nakup sedmih 3D-tiskalnikov, ki jih bodo podarili velenjskim osnovnim šolam in Centru za vzgojo.

Praznični december bodo s silvestrovanjem na prostem sklenili tudi v Murski Soboti. Na Trgu zmage bodo ob 17. uri otrokom in njihovim staršem silvestrsko vzdušje pričarali Miša Zečević in animatorji Zeko Teatra. Ob 22. uri pa se bo začelo tradicionalno silvestrovanje na prostem z glasbeno skupino Rock Partyzani.

Na Ptuju bodo ob 16. uri na Mestnem trgu silvestrovanje z odštevanjem in otroško penino za najmlajše organizirali prvič. Zvečer pa bosta množico v novo leto bosta popeljali glasbeni skupini Nude in Štajerski fakini.

V Kranju Nuša Derenda, v Novem mestu BFM
Kranjčane bo na Glavnem trgu v novo leto popeljala Nuša Derenda. V Tržiču bodo na Trgu svobode pripravili delavnice za izdelavo voščilnic in spominskih bunkic, nastop čarovnika, pravljična bitja pa bodo delila otroško penino in pecivo. Otroke bo iz Severne dežele obiskal tudi Dedek Mraz s kočijo in dvajsetimi snežnimi kraljicami. Silvestrovanje za odrasle pa se bo v Tržiču začelo ob 22. uri. Nastopali bosta skupina TMS CREW iz Tržiča in ansambel Vagabundi.

Največje silvestrovanje za otroke v Sloveniji sicer prirejajo na Jezerski promenadi na Bledu. Zadnja leta dogodek obišče več kot 2.500 obiskovalcev, pri tem otrokom razdelijo več kot 1.000 daril, zabava pa jih skoraj 30 nastopajočih. Zvečer bodo oder na Jezerski promenadi zasedli Beneški fantje, nato pa skupina Arrow. Ekipa Kreaktiv pa bo poskrbela za edinstvene ognjene kreacije. Ob polnoči bo sledila Čarovnija laserja in ognjemeta.

V Kamniku bo silvestrovanje potekalo na Glavnem trgu, kjer bodo navzoče zabavali Domačini. V Novem mestu bodo zbrane zabavali DJ long, Jardier in Big foot mama.

V Novi Gorici bodo na Kidričevi ulici nastopali Kalamari, Ne me jugat in Rudi Bučar, na ploščadi pred novogoriško mestno hišo pa Klub miks & Eva (iz) raja. V Kopru bodo v Taverni zbrane zabavali Primorski fantje. V Piranu bo silvestrovanje na Tartinijevem trgu potekalo v spremstvu glasbenih skupin Teddy Bears, Best Company Band in Secret Disco.

V Bovcu bo na Bovškem trgu zbrane v novo leto pospremila Katarina mala.