Dan, ko maturanti zasedejo ulice slovenskih mest. Foto: BoBo
Dan, ko maturanti zasedejo ulice slovenskih mest. Foto: BoBo
Maturanti zaplesali četvorko

Maturanti so se dopoldne v Ljubljani zbrali na Gospodarskem razstavišču, od poldne pa so se ob zvokih Straussove melodije zavrteli na Slovenski cesti v središču prestolnice, nato pa so zabavo nadaljevali na ulicah prestolnice.

Maturantsko parado v Ljubljani organizira plesna šola Urška Pro, Maturantsko četvorko pa v okviru projekta European Quadrille Dance Festival Plesna zveza Slovenije (PZS). Pod okriljem PZS-ja so maturanti med drugim zaplesali v Kočevju, Novem mestu, Novi Gorici, Postojni, Kopru, Trbovljah, Murski Soboti in na Ptuju. Maturantsko četvorko na mariborskih ulicah, ki jo leto organizira plesna šola Salsero, si je ogledal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Četvorko so plesali tudi na ulicah nekaterih evropskih mest.

Tudi izobraževalna nota
Na paradi bo s preventivno akcijo Čista nula, čista vest letos prisoten tudi Zavod Varna pot. Mlade bodo na prizorišču informirali o nevarnostih in posledicah vožnje pod vplivom alkohola, omogočili jim bodo tudi preizkus alkoholiziranosti. "Mladih ne bomo gnjavili in jim žugali, le prijazno bomo nagovorili tiste med njimi, ki so na dogodek prišli z avtomobilom," so zapisali. Tudi ministrstvo za zdravje skupaj z državnimi institucijami in nevladnimi organizacijami mlade spodbuja k zreli zabavi, ustvarjalnosti in ustvarjanju dobrih spominov, brez pitja alkohola in uporabe drugih psihoaktivnih snovi.

Največji sinhroni ples na svetu se je že devetkrat vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Od leta 2001 do danes je povezal več kot 300.000 maturantov iz več kot 100 evropskih mest in več kot desetih držav.

Posnetek in fotografije dogajanja iz Ljubljane si oglejte spodaj.

Maturanti zaplesali četvorko