Oddajo bo tudi tokrat povezovala Bernarda Žarn. Foto: RTV Slovenija
Oddajo bo tudi tokrat povezovala Bernarda Žarn. Foto: RTV Slovenija

Prvo božično celovečerno oddajo je TV Slovenija pripravila leta 2020, sredi epidemičnega zaprtja družbe, da bi ljudem vsaj malo polepšali (za marsikoga) osamljene praznike. Zamisel so nato nadaljevali tudi lani, zdaj pa je oddaja postala že tradicionalna. "Toplo mi je pri srcu, ko se spomnim, koliko lepih odzivov je bilo ob oddaji Božična noč lani in predlani. Zdi se, da nam je vsem veliko pomenilo, da smo si v teh prazničnih trenutkih, ki so za marsikoga tudi zelo težki in polni stisk, lahko blizu. Gostje s svojimi zgodbami in neverjetno veliko število odzivov, pisem, klicev in božajočih, srčnih, opogumljajočih sporočil – vse to nam je še utrdilo misel, da vsi potrebujemo sprostitev in sočutno bližino," razlaga voditeljica.

Božični večer na TV Slovenija 1

- 17.30: Božično Sobotno popoldne z Lorello in Ano
- 19.50: Nagovora
katoliškega škofa Andreja Sajeta in evangeličanskega škofa Leona Novaka
- 20.00: Božični večer z Bernardo Žarn
- 22.00: Koncert Andréja Rieuja
- 23.45: Prenos polnočnice iz celjske stolnice

Prav covid je bil sicer prvo leto povod za snemanje glasbenega dela večera na prostem, v središču Ljubljane. "Tudi letos smo to želeli ponoviti, ampak nam jo je zagodlo deževje, zato tega nismo mogli narediti in bomo ta del tudi posneli kar v studiu," pravi Bernarda Žarn. Na odru se bodo med drugim zvrstili Nina Pušlar, Eva Boto, Raiven, Gregor Ravnik, Alenka Godec in Dare Kaurič. Bernarda pa nam je v pogovoru razkrila še čisto svežo novico – v studio poleg že omenjenih prihajajo tudi člani zasedbe MRFY. "Res si želimo poskrbeti za vse generacije, za vse starostne skupine, za ljudi različnih prepričanj in zanimanj. Božič je praznik vseh in za vse."

V oddaji bo Bernardi Žarn družbo delala pisana druščina znanih Slovencev – od Neže Maurer, patra Karla Gržana, Anite Ogulin, Martina Goloba in Eve Hren do Dese Muck, Jožeta Robežnika, Klemna Janežiča, Urše Premik, Janje Garnbret, Kristjana Čeha, Melani Mekicar in Blaža Švaba.

Manjkalo ne bo ne solz smeha ne joka. "Želimo si, da bi bil to topel, prijeten, sproščen večer za vse nas, v studiu in predvsem za gledalke in gledalce," pravi Bernarda Žarn in dodaja: "Nežo Maurer sem že obiskala v domu starejših občanov v Preddvoru, in to je bilo zame posebno posebno božično darilo, močno so me prevzeli: njena ljubezen do življenja, njene modrosti in iskrivosti. Obiskali smo že tudi Martina Goloba, ki je tudi tako prijeten, srčen in prijazen." V oddaji pričakujejo tudi posebnega, čarobnega gosta, je še namignila.

Božič za filmoljube na TV SLO

- 24. 12. ob 20.05 na TV SLO 2: Pravzaprav ljubezen, film;
- 24. 12. ob 22.25 na TV SLO 2: Vatikan: kako so gradili sveto mesto,
dokumentarna oddaja;
- 25. 12. ob 20.05 na TV SLO 1: Heidi, film;
- 25. 12. ob 22.40 in 26. 12. ob 22.15 na TV SLO 2: Biblija: Samson in Dalila, film;
- 25.12. ob 22.30 na TV SLO 1: Slovenija – utrip divjine, dokumentarna oddaja;

Posebno mesto v oddaji pa bodo dobili tudi nekateri, ki praznike preživljajo sami, a ni nujno, da so tudi osamljeni: "Marjana Grčman je obiskala ljudi, ki živijo sami, daleč stran od blišča, ki nam bodo ponudili pristen pogled na življenje – zelo pomemben in dragocen."

Bernarda se ob tem spomni tudi svojega pogovora z Gabi Čačinovič Vogrinčič, ki ji je pred leti na vprašanje, kako praznovati, če srce kriči od bolečine, odgovorila, da je "pomembno praznovati tudi, če si sam in žalosten, ker si praznik zaslužimo vsi". Pater Gržan pa nas uči, kaj storiti, ko si žalosten in sam: "Dvigni telefon in pokliči nekoga, ki je prav tako žalosten in sam."

Sama bo tako del prazničnih dni že tretje leto zapored preživela v službi, a pravi, da ji to ne predstavlja kakšnih posebnih težav. "Delo na televiziji me je navadilo določene prilagodljivosti – tako kot imam nedeljo kakšen drug dan v tednu, bom lahko tudi z družino praznovala kakšen drug dan. Od nas je odvisno, kakšen bo praznik," še sklene.

Božična noč