Čevlji so plod sodelovanja bosanskega podjetja Bema in Kopitarne Sevnica. Foto: Reuters
Čevlji so plod sodelovanja bosanskega podjetja Bema in Kopitarne Sevnica. Foto: Reuters
Melania Trump na odru julijske republikanske konvencije. Foto: Reuters

Mnogi Srbi na Balkanu podpirajo Trumpa iz preprostega razloga - ker ne prenesejo Hillary Clinton, predvsem zaradi tega, ker je njen mož Bill Clinton v času, ko je bil predsednik, leta 1995 podprl zračne napade Nata na položaje bosanskih Srbov, zagovarjal pa je tudi Natovo bombardiranje Jugoslavije leta 1999, s katerim naj bi se ustavilo pobijanje etničnih Albancev na Kosovu.

Marinko Umičević, tehnični direktor banjaluške Beme, pravi, da je darilo odgovor na "umazano kampanjo" proti Melanii, ki je bila rojena v Sevnici še v času skupne države.

Trumpova se je v zadnjih tednih znašla na hudem udaru medijev - najprej zaradi starih golih fotografij, ki jih je objavil New York Post, potem zaradi vprašanj o tem, kdaj in s katerim vizumom je prišla v ZDA, potem pa še s svojim govorom na republikanski konvenciji, saj so bili posamezni odseki preprosto vzeti iz govora MichelleObame iz leta 2008. Trenutno Melanijin tabor toži dve publikaciji zaradi navedb, da je v 90. letih delala kot spremljevalka.

"Čevlji za Melanio Trump so naš odgovor na umazane komentarje, ki jim je bila izpostavljena kot žena in kot mama," je dejal Umičević.

Prijateljstvo namesto bomb
Čevlje, ki jih bodo poslali s hitro pošto, so medijem postavili na ogled v aranžmaju z belimi vrtnicami. Prvi par je zlate barve, z odebeljenimi podplati, da bi "Melania lažje sledila moževi kampanji po Ameriki", kot se je izrazil Umičević. Drugi par so beli čevlji z visoko peto "za zmagoviti pohod na Belo hišo".

Po navedbah Umičevića je kalupa za čevlje izdelala Kopitarna Sevnica, skratka, Melanijina "domača" tovarna, oblikovali pa so jih najboljši Bemini oblikovalci čevljev. "Upamo, da bo Amerika nehala biti svetovni policaj," je dejal Umičević. "Upamo, da nam bodo ZDA v prihodnosti pošiljale prijateljstvo, ne pa bombe, ki so jih Srbi dobili od Billa Clintona," je še dodal.

Umičević se je očitno zdaj specializiral za čevlje s politično konotacijo, saj naj bi naslednja dva para poslal srbskemu premierju Aleksandru Vučiću in Zoranu Milanoviću, ki se poteguje za položaj hrvaškega premierja.

"Morda si onadva lahko čevlje pozneje izmenjata," se je še namuznil direktor Beme.