Trumpova naj bi se na nastop pripravljala s pomočjo poklicnih piscev govorov. Foto: Reuters
Trumpova naj bi se na nastop pripravljala s pomočjo poklicnih piscev govorov. Foto: Reuters
Čeprav se predsedniški kandidat po navadi pojavi zadnji dan konvencije, pa je Trump že prvi dan na odru pozdravil svojo ženo. Foto: Reuters
Je Melania Trump prepisala govor?

V Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio se je v ponedeljek začela republikanska nacionalna konvencija, za katero je bilo tokrat še več zanimanja kot običajno. Za to je poskrbel Trump, ki mu še pred letom dni večina ni pripisovala nikakršnih možnosti, da postane republikanski predsedniški kandidat, a je nato na strankarskih volitvah in glasovanjih pometel s tekmeci in prepričljivo osvojil največ delegatskih glasov, ki so potrebni za potrditev kandidature.

Trump je na oder dvorane vstopil ob zvokih pesmi "We are the champions" izza svetlobe in dima kot boksarski prvak in nato z nekaj besedami naznanil svojo soprogo Melanio, ki je v svojem 15-minutnem govoru omenila tudi Slovenijo, ki jo je opisala kot čudovito majhno in nekoč komunistično državo.

Med drugim je Trumpova navedla datum pridobitve ameriškega državljanstva in dejala, da je bil to zanjo največji privilegij na svetu. "Zelo sem ponosna na vašo izbiro mojega moža za predsednika. Zagotavljam vam, da je zelo ganjen. Z njim sem 18 let, in odkar sva skupaj, se zavedam njegove ljubezni do države," je zagotovila Trumpova, ki je opisala svojo "čudovito" družino in starše, ki so jo naučili morale in vrednot, kar prenaša na sina Barrona.

"To moramo prenesti na številne generacije otrok. Želimo, da vedo, da je edina meja njihovih dosežkov moč njihovih sanj in pripravljenosti, da delajo zanje," je dejala in zagotovila, da bo kot prva dama ZDA ta privilegij uporabila za pomoč otrokom, kar je njena strast. "Vsak otrok si zasluži tolažbo, varnost in najboljšo mogočo izobrazbo," je dejala.

Prav ta majhen del govora, kjer Trumpova omenja vrednote, predvsem trdo delo za doseganje svojih ciljev, močno spominja na govor sedanje prve dame Michelle na demokratski konvenciji leta 2008, ko je podpra predsedniško kandidaturo Baracka Obame, ki je nato tudi postal prvi temnopolti predsednik ZDA.

V Trumpovi kampanji so takoj po pojavu obtožb o plagiatorstvu podprli Trumpovo. Kot so zapisali na spletni strani, je ekipa piscev govora pri sestavljanju upoštevala razmišljanje Melanie Trump. "Zelo uspešen govor odseva njene izkušnje priseljenke in ljubezen do Amerike," so zapisali v Trumpvi kampanji.

Zatrt upor konservativnih delegatov
Uvodni dan republikanske konvencije je zaznamoval neljub poskus upora konservativnih delegatov, ki je bil sicer zatrt. Gibanje "Nikoli Trump", pri katerem gre za socialno zelo konservativne republikance, ki kandidatu ne zaupajo glede nasprotovanja pravici do splava in pravicam homoseksualcev, je skušalo odbor za pravila konvencije prepričati, da delegatom dovoli glasovanje po svoji vesti. Torej v bistvu, da delegati držav, v katerih je Trump zmagal in s tem osvojil nominacijo, ne bi glasovali zanj.

Vodstvo stranke je v pripravah na konvencijo ta poskus zatrlo, vendar pa se konservativci, za katerimi naj bi stal nekdanji republikanski kandidat Ted Cruz, niso vdali in so poskusili z novim predlogom na začetku konvencije. Zagovorniki ene in druge strani so se drli drug čez drugega, vodstvo pa je razglasilo zmago za Trumpa. Nekaj delegatov je nato začelo vzklikati, da hočejo glasovanje po državah in nekateri so iz ogorčenja metali svoje akreditacije na tla in odhajali iz dvorane.

Nerodni zaplet je vodstvo skušalo preglasiti z naročilom glasne glasbe in premorom. Nato je bilo opravljeno novo glasovanje in tokrat so bili Trumpovi podporniki prepričljivo bolj glasni in zaplet se je na tehnični ravni končal, vendar je ostalo nekaj slabe volje med poraženci. Mir je nastal šele z nastopom temnopoltega duhovnika, ki jih je kriče spomnil, da jih združuje vera v Jezusa Kristusa in nasprotovanje Hillary Clinton.

Okleščena zasedba republikanskih voditeljev
Uvodni dan je bil posvečen varnosti in je potekal pod geslom "Naredimo Ameriko spet varno". Veterani, vojaški voditelji, izvoljeni predstavniki ljudstva in zaskrbljeni državljani so poudarjali zavezo kandidata in stranke utrjevanju vojske in policije ter uničenja teroristov. Med govorniki so bili televizijski zvezdniki, od politikov pa na žalost vodstva le "druga liga". Voditeljev stranke ni bilo.

Vodja Trumpove kampanje Paul Manafort je guvernerja Ohia označil za trmastega dojenčka, ker še vedno ni podprl milijarderja in noče priti na konvencijo. Brez Ohia republikanec še nikoli ni postal predsednik ZDA.

Na konvenciji ne bo tudi nekdanjih predsednikov Georgea Busha starejšega in mlajšega, ki Trumpa do zdaj nista podprla za predsedniškega kandidata.

Je Melania Trump prepisala govor?