Z modo se ukvarja že od leta 2013. Foto: EPA
Z modo se ukvarja že od leta 2013. Foto: EPA

Luksuzno podjetje LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, ki se sicer ukvarja z moderniziranjem modnih hiš zapuščine, kot so Dior, Louis Vuitton in Givenchy, je maja leta 2019 naznanilo sodelovanje z zvezdnico Rihanno, ki je z modno hišo Fenty želela vstopiti v svet luksuzne mode, čeprav ji že pred tem ukvarjanje z modo ni bilo tuje. Šlo je za drugi podvig, ko je podjetje dejansko od začetka ustvarilo modno linijo, prvič od vzpostavitve modne znamke za Christiana Lacroixa leta 1987.

Dejavnosti na področju oblek Fenty, ki ima sedež v Parizu, naj bi bile začasno prekinjene, čakalo naj bi se na boljše pogoje. Po manj kot dveh letih delovanja sta se podjetje LVMH, ki je sicer krizo zaradi pandemije koronavirusa prenašalo bolje kot tekmeci, in glasbena zvezdnica Rihanna odločila, da se bosta začasno prenehala ukvarjati z luksuzno modno linijo Fenty, ki je ponujala obleke, čevlje in modne dodatke. Trenutno nekaj zaposlenih na sedežu še ureja zadnje zadeve.

LVMH sicer ni navedel natančnejših razlogov, lanskega novembra pa je Jean-Jacques Guiony, finančni direktor podjetja, dejal, da so pri modni hiši Fenty še vedno v procesu vzpostavljanja in ugotavljanja, kaj bi dejansko bila pravilna ponudba. Po veliki ustanovitvi in prvi kolekciji je znamka načeloma delovala 'potihoma', brez velikih modnih revij ali prireditev, novi luksuzni izdelki pa so bili naznanjeni le prek spletnih omrežij in spletne strani. Prodaja naj ne bi bila slaba, večji izziv pa je bilo ustvarjanje novih kolekcij in vodenje podjetja na daljavo, saj je Rihanna karanteno preživljala v Los Angelesu. Pevka naj bi bila sicer znana po tem, da je obiskovala pomembne dobavitelje blaga in se izobraževala o proizvodnji oblek. Zadnja kolekcija je bila izdana novembra 2020, tako pa se bo ta za nekaj časa zavila v temo, kar naj bi pevko tudi malce razžalostilo.

Vendar pa naj bi se zdaj posvetili rasti in dolgoročnemu razvoju ekosistema Fenty, ki se imenuje po celem imenu pevke, Robyn Rihanna Fenty, osredotočili pa se bodo predvsem na Fenty Beauty, Fenty Skin in Savage x Fenty – Rihannino linijo ličil in izdelkov za nego kože ter ženskega spodnjega perila. Podjetje L Catterton, kjer ima LVMH tudi delež, naj bi poleg drugih že investiral v razvoj in razširitev uspešne linije ženskega spodnjega perila Savage x Fenty, ki jo je zvezdnica ustvarila leta 2018. Vse omenjene linije imajo sedež v Kaliforniji, tako pa jih lažje vodi in razvija. Rihanna nosi naziv ustanoviteljice, generalne direktorice in umetniške direktorice Fentyja.