Nakit slovenske oblikovalke nakita Olge Košice nosijo domače in svetovne popdive, na revijah Mashe Ma pa vrhunske manekenke v Parizu. Foto: EPA
Nakit slovenske oblikovalke nakita Olge Košice nosijo domače in svetovne popdive, na revijah Mashe Ma pa vrhunske manekenke v Parizu. Foto: EPA

V Ljubljani, Mariboru, na Ptuju, Bledu, Izoli, Postojni, Slovenj Gradcu, Kranju, Grosupljem, Vrhniki in Medani v Goriških brdih boste lahko občudovali nakit slovenskih oblikovalcev.

Slovenski teden nakita je projekt, ki ustvarja prostor, kjer se srečujejo umetniki s področja sodobnega nakita in izmenjujejo ideje, se povezujejo in razvijajo prihodnja sodelovanja. Projekt naj bi širši javnosti predstavil sodobno oblikovanje nakita.

Sorodna novica Olga Košica: Njen nakit si želita Rita Ora in "kitajska Lady Gaga"

Avtorski izdelki, razstavljeni v času tedna, niso le umetniška dela, ki izražajo stanje bivanja, sprožajo razprave ter komentirajo aktualne sociološke strukture in težnje, ampak so tudi sredstvo za dosego cilja, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Poleg oblikovalcev bodo v program vključili tudi fakultete, muzej in šole. Letos v njem med drugim sodelujejo katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, Fakulteta za dizajn, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Narodni muzej Slovenije in Šolski center Rogaška Slatina.

Poleg odprtij razstav in srečanj z oblikovalci program zaokrožujejo predavanja, demonstracije in delavnice, ki se jih lahko obiskovalci brezplačno udeležijo in se tudi sami preizkusijo v ustvarjanju, pridobijo nova znanja ter se morda tudi sami navdušijo za oblikovanje. Skupaj so pripravili več kot 50 tovrstnih dogodkov.