Dvorana ima približno 8000 sedežev. Foto: Reuters
Dvorana ima približno 8000 sedežev. Foto: Reuters

Arena bo med poletnimi olimpijskimi igrami prizorišče tekmovanj v badmintonu in ritmični gimnastiki, pozneje, med paraolimpijskimi igrami pa bodo tam tekmovanja v badmintonu in dviganju uteži.

Županja Pariza Anne Hidalgo je ob odprtju poudarila, da nova dvorana kaže zavezanost organizatorjev in pariških oblasti tako velikemu športnemu dogodku, ki ga bodo gostili, kot domačinom. Dvorana namreč stoji sredi četrti Porte de la Chapelle, kjer večinoma živijo socialno šibkejši, pretežno priseljenci, oblasti pa so območje načrtno izbrale prav zato, da bi soseska na novo zaživela. "Ljudje so se nam posmehovali, ko smo objekt umestili v območje, kamor ni bilo pametno hoditi," je spomnila Hidalgo in dodala: "A sprememba je mogoča."

Županja je dvorano odprla s tekmo košarke na vozičkih. Foto: Reuters
Županja je dvorano odprla s tekmo košarke na vozičkih. Foto: Reuters

Gradnjo arene so sicer spremljali številni zapleti, povezani s pomanjkanjem gradbenih materialov zaradi ruske invazije v Ukrajini in posledičnega embarga na uvoz surovin iz Rusije. Na koncu je gradnja stala vrtoglavih 138 milijonov evrov, a bodo francoske oblasti del denarja dobile "povrnjenega" že s sponzorsko pogodbo z Adidasom. Družba bo namreč za tovrsten "oglas" – torej, da bo arena nosila njeno ime – plačala skoraj tri milijone evrov na leto.

Kot zagotavljajo v Parizu, bo dvorana tudi po olimpijskih igrah ves čas v uporabi in ne bo propadala – v njej bo svoj sedež dobil pariški košarkarski klub Paris Basketball, osrednja dvorana z 8000 sedeži namenjena različnim glasbenim in drugim dogodkom, dve športni dvorani v sklopu objektu bosta na voljo tamkajšnjim prebivalcem za različne športne dejavnosti. V tem delu mesta namreč do zdaj ni bilo nobene konkretne športne infrastrukture, navedbe urada pariške županje povzema Reuters.

Kot omenjeno, je dvorana edino na novo zgrajeno prizorišče v Parizu. Bodo pa organizatorji v prihodnjih mesecih dokončali še t. i. olimpijsko vas, kjer bo poleti bivalo približno 15.000 športnikov, uradnikov in drugih sodelujočih na igrah, ter plavalni bazen. Oboje sicer leži v severnem predmestju Pariza.