Raziskovalci so analizirali vokalizacije, ki jih je ustvarilo več kot sto slonov v narodnem parku Amboseli in nacionalnem rezervatu Samburu. Foto: Reuters
Raziskovalci so analizirali vokalizacije, ki jih je ustvarilo več kot sto slonov v narodnem parku Amboseli in nacionalnem rezervatu Samburu. Foto: Reuters

Uporaba individualno specifičnih glasovnih oznak – imen – je v živalskem kraljestvu redka, a obstaja. Dokazano je, da to počnejo delfini in papige. Ko to storijo, posnemajo glasove druge živali. Pri slonih pa vokalne oznake niso le posnemanje zvokov naslovnika. V preteklih letih so namreč raziskovalci, ki preučujejo slone, opazili zanimiv pojav. Ko slon zakliče skupini drugih slonov, se včasih odzovejo vsi, spet drugič, ko sicer proizvede podoben zvok, se odzove samo en posameznik.

V povprečju so se močneje odzvali na klice, ki so bili očitno namenjeni njim. Foto: Reuters
V povprečju so se močneje odzvali na klice, ki so bili očitno namenjeni njim. Foto: Reuters

Raziskovalci so analizirali vokalizacije, ki jih je ustvarilo več kot sto slonov v narodnem parku Amboseli in nacionalnem rezervatu Samburu. Večinoma je to zvok, ki ga ustvarjajo sloni z glasilkami, podobno kot ljudje govorimo. V teh klicih so identificirali nekaj, kar se je zdelo kot komponenta, podobna imenu, ki identificira določenega slona kot predvidenega naslovnika.

Nato so 17 slonom predvajali zvočni posnetek, da bi preizkusili, kako se bodo odzvali na klic, ki je bil očitno namenjen njim, in tudi na klic, namenjen drugemu slonu. V povprečju so se močneje odzvali na klice, ki so bili očitno namenjeni njim. Ko so slišali takšen klic, je bilo njihovo vedenje bolj navdušeno, hodili so proti viru zvoka in več vokalizirali kot takrat, ko so slišali tistega, ki je bil očitno namenjen nekomu drugemu.

"To zahteva prefinjeno sposobnost učenja in razumevanje družbenih odnosov"

Nova študija, ki vključuje divje afriške savanske slone v Keniji, tako torej podpira idejo, da se sloni med seboj nagovarjajo z nečim, kar je podobno imenu. "Zdi se, da so njihova imena poljubna, kot človeška imena," je dejal vedenjski ekolog Mickey Pardo z univerze Cornell, glavni avtor študije, objavljene v reviji Nature Ecology & Evolution.

"Sloni se morajo naučiti povezovati določene zvoke z določenimi posamezniki in nato uporabiti te zvoke, da bi pritegnili pozornost posameznika, kar zahteva prefinjeno sposobnost učenja in razumevanje družbenih odnosov," je izpostavil Pardo. Dodal je, da dejstvo, da se sloni naslavljajo drug z drugim kot posamezniki, poudarja pomen družbenih vezi in ohranjanja številnih različnih družbenih vezi za te živali.

Po besedah biologa in soavtorja študije Georgea Wittemyerja z univerze Colorado State, ki je tudi predsednik znanstvenega odbora naravovarstvene skupine Save the Elephants, poimensko klicanje verjetno zahteva določeno stopnjo abstraktnega razmišljanja, kar pa naj bi pričalo o tem, kako inteligentni in zanimivi so sloni.

Prejšnje raziskave so pokazale, da medsebojno pozdravljanje slonov spremlja zapleteno vedenje z vizualnimi, zvočnimi in taktilnimi gestami. Foto: Reuters
Prejšnje raziskave so pokazale, da medsebojno pozdravljanje slonov spremlja zapleteno vedenje z vizualnimi, zvočnimi in taktilnimi gestami. Foto: Reuters

Osnovni elementi kodiranja informacij še vedno neznanka

Znano je, da imajo sloni, največje kopenske živali na Zemlji, izostren spomin, sposobnosti reševanja težav in prefinjeno komunikacijo. Prejšnje raziskave so pokazale, da medsebojno pozdravljanje slonov spremlja zapleteno vedenje z vizualnimi, zvočnimi in taktilnimi gestami.

"Mislili smo, da bo poimensko klicanje tudi del pozdravnih obredov, vendar je bilo v teh primerih vokalizacij tega manj," je povzel Wittemyer, in pojasnil, da naj bi bilo klicanje po imenu pogosto med kontaktnimi klici, ko slon pokliče drugega posameznika, ali pa ko mama želi pomiriti svoje mladiče oziroma preveri, kako so. Upa, da bo odkritje vzbudilo še večje zanimanje za ohranitev in zaščito slonov.

Vseeno je še daleč od tega, da bi se človek lahko "pogovarjal" s sloni. "To bi bilo fantastično, a še vedno ne poznamo sintakse ali osnovnih elementov, s katerimi vokalizacije slonov kodirajo informacije. To moramo ugotoviti, preden lahko napredujemo pri razumevanju njih," je še povedal.